11 °C

"Разходката на Джейн" за пръв път в Димитровград

„Разходката на Джейн”  в Димитровград е част от световната инициатива „Jane’s Walk”, вдъхновена от делото и наследството на урбанистката Джейн Джейкъбс, която се интересувала от града като споделена среда за живеене. Социалната дейност и творчеството й са свързани с движението за опознаване и подобряване на градовете с техните квартали и общности и за стимулиране на превръщането им в места за добър живот, творчество, икономика и почивка. В нейна памет всяка година в началото на месец май доброволци организират разходки в своите градове.

На 04 май 2019г. от 10.00ч. на площад "Поезия" ще бъде сборният пункт на желаещите да направят обиколка с разказ за историята на ключови обекти в Димитровград и  неговото архитектурно наследство. Стотици градове от шест континента са част от тази инициатива и мрежа на съмишленици.

Изграждането на Димитровград е било предназначено да бъде един от най-големите урбанистични държавни успехи през 50-те години на ХХ век. Ентусиазираните бригадири изграждат „град на мечтите”, „град на младостта”, вграждайки романтизъм и надежда за светлото бъдеще. Днес Димитровград е музей на открито от 50-те години на миналия век: уникалната архитектура и примери свидетелстват за историческия период в България. Градът е част от Европейския културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ- Архитектура на тоталитарните режими на XX век в европейската градска памет”, с което заема достойно място на картата на Европа.

Създаването на Димитровград е свързано с акт, който е уникален за България и много рядък в световен мащаб - изграждането на изцяло нов град в неговата цялост, с всичките му основни социални сфери. В нашата страна няма друг такъв случай. Тези нови градове в Европа и по света са много редки: Дунайварощ - Унгария; Айзенхютенщадт - Германия; Нова Хута - Полша; Раса - Хърватия. По логиката на възникването си, градът е амбициозен проект за градско планиране и създаване, който до голяма степен е представител на новия политически строй и неговата идеология. Пространствената структура на града е показателна за идеята за обществото и хората, в която пространството е предвидено както за публично проявление на властта, така и за оттегляне в частната сфера, представено символично чрез планиране на домовете за отделните семейства. Димитровград съчетава градското развитие и архитектурните идеи на модернизма за компактния град, с функционално зониране в съответствие с принципите на Атинската харта и доктрината за „социалистическата класика“, внасяна и налагана от Съветския съюз. Градът днес е част от Европейския културен маршрут на Съвета на Европа „АТРИУМ- Архитектура на тоталитарните режими на XX век в европейската градска памет”, с което заема своето достойно място на картата на Европа.

Градски център – Димитровград - ансамбълът на бул. България. - бул. Д.Благоев, с принадлежащия му парк "Марица", е гръбнакът на градоустройствената идея на проф. Петър Ташев от 1950 г., който съчетава в себе си много идеи за модернизация за функционално зониране, стандартизирано жилищно строителство сред зелени зони, отделяне на работната зона от зелен пояс. Едновременно с това ансамбълът е създаден в естетиката на неокласицизма - единствената възможна по онова време регулаторна гледна точка. Тя е реализирана почти изцяло, без емблематичния Дом на съветите и театъра, и носи влиянието на още три периода - 60-те години на миналия век с архитектурата на рационализма, която вече се е наложила в България, през 80-те години с модните пътнически зони. по това време и архитектурата след 90-те години.

Градоустройствен комплекс „Бул.”Трети март” - Вторичен градски център, който осигурява решение за прехода между жилищния квартал Толбухин (сегашния квартал Славянски), който вече е построен в съответствие с първия градоустройствен план (отменен през 1951 г.), създаден от архитект Любен Тонев, и предстоящото изпълнение на втория градски план за развитие на архитект Петър Ташев. Площадът има акцент по надлъжната си ос - Дом на културата, с обществен културен център и кино. Улицата е допирателна към площада, докато в него тя се отклонява, обръщайки се към старата водна кула от другата страна на железопътната линия, която създава връзка с главния център на града. Жилищните блокове, построени по линията на бул. Девети Септември. (в момента бул. “Трети март”) се характеризират с архитектурни решения, които следват доктрината за т.нар. “социалистически класики”, наложени от чужбина - четириетажни, монолитни, със скатни покриви, някои от които с магазини на приземните етажи.

Mемориален парк „Пеньо Пенев”  Мемориалният парк „Пеньо Пенев” е създаден върху напълно обезлесена местност, на терен, който е бил сериозно разрушен в резултат на предишна кариерна дейност за добив на варовик. Проектиран е на значително наклонен терен с денивелация 40 метра височина от юг на север, в местността „Френската келема”, граничеща с хълмистата местност „Габера”. Общата площ на парка „Пеньо Пенев” е около 350 дка (35 хектара). Местността „Габера” била любимото място на поета Пеньо Пенев. Триизмерната и пространствената композиция е подчинена на състава на плана, а богата растителност и интересни растителни композиции са проектирани. Тенденциите за тяхното оформление са били заимствани от световната изложба на парковото изкуство, проведена в Италия през 1961 година. Паркът е посветен на младежкото бригадирско движение и уважението към поета Пеньо Пенев, недооценен приживе и разочарован от тесногръдата догма на режима. Образът на Пеньо Пенев, поетът на труда на младежките бригадири, придобива напълно нов смисъл в светлината на смекчаване на идеологическия натиск върху обществото и чрез интегрирането на неговия мемориал в цялостната концепция за състава на парковата среда.      

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Йо
  йокин
  0 0
  09:23, 6 май 2019
  А разходка,из унищожените,заводи,предприятия,будет?

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини