11 °C

В ОбС Димитровград страстите се разгорещиха на тема пенсионерски клубове

Изображение 1 от 2

  На февруарското заседание на ОбС - Димитровград неочаквано страстите нажежи темата за обследване дейността, управлението и финансирането на Клубовете на хората от третата възраст в общината.

  С лекота от местните парламентаристи бяха приети всички докладни, влезли за гласуване, но предложението за съставяне на временна комисия от общински съветници и представител на администрацията, която да провери дейността, управлението и финансирането на Клубовете на хората от третата възраст в общината, нажежи обстановката. Предложението бе внесено от общинската съветничка Стоянка Йовова, като тя мотивира искането си, че дейността на клубовете трябва да бъде проверена, защото трябва да има повече яснота, какво се случва там и дали не може те да функционират по-ползотворно за хората от третата възраст, като нея.

  Според Йовова, уредниците на клубовете не изпълняват достатъчно дейности, а вземат заплата колкото една медицинска сестра, която е много по-полезна на обществото. Тя публично разкритикува, че в някои клубове дейността е само игра на карти и репетиции на песни, а в същото време много хора се нуждаят от социални и медицински услуги. Има клубове, които се посещават от трима души, а в същото време помещенията се отоплят целодневно, а уредници получават заплати, колкото медицински сестри, без да извършват кой знае каква работа, и дори едно кръвно налягане не можели да измерят, заяви тя. В предишни изказвания Йовова бе обвинила уредниците на клубовете, че извършват нерегламентирана търговска дейност, като продажба на кафе и вода в помещенията, където се събират пенсионерите.

  Изказването на общинската съветничка предизвика острата реакция на присъстващите в залата представители на пенсионерските клубове. С подвиквания те критикуваха Йовова за думите й, като явно изразяваха своето несъгласие с направените критики от съветничката. Обстановката в залата се разпали от виковете и иронични подмятания на предствителите на пенсионерските клубове и те бяха смъмрени от председателят на ОбС, Гергана Кръстева. След това съветниците разрешиха трима от тях да се изкажат по темата. Представителите на клубовете, които взеха думата, изразиха несъгласие с принизяването на тяхната дейност и работа им и разказаха пред съветниците в колко много дейности през годината участват техни членове и състави.    

  Кметът на общината, Иво Димов, също влезе в пререкание с общинската съветничка с искане тя да се обоснове, защо иска да се създаде такава комисия и какви нередности е видяла за да разбутва една структура, която работи добре и е в полза на много хора от третата възраст. Той обяви, че не се притеснява от обследване на пенсионерските клубове и подкрепи създаването на комисията. Димов обаче изрази недоумение от настояването на съветничката, тъй като дейността на клубовете и тяхното финансиране, са напълно прозрачни. Дейностите са разписани в Наредба №23, а средствата се гласуват с приемането на общинския бюджет всяка година, показа той.

  „Всеки клуб си има ръководство и решава каква дейност да развива и осъществява. Каква сте вие, че да определяте колко хора ще посещават клуба и какво да правят, още повече че има текучество. Общината поема поддръжката на клубовете, тъй като пенисонерите са най-голямата общност в общината. Плаща се заплата на уредника, който отговаря за хигиената на помещенията, сбира членски внос, организира всички дейности, в клубовете се раздава храна и др. Уредниците в града са назначени на пълен работен ден, а тези по селата на 4 часа”, съобщи Димов. В Димитровград и Меричлери има 8 уредника на цял работен ден и още 20 по селата, които са на половин щат. В одобрения от ОбС общински бюджет има заложени общо 235 000 лева за клубовете в общината, 154 000 лева за заплати на персонала, още 7 750 за други плащания за персонала и 29 540 лева за осигуровки, останалите разходи по клубовете са за издръжка, като ток, вода, телефони, кацеларски материали и др., както са заложени и 20 000 лева за ремонти.

  „Не разваляйте нещо, което работи”, отправи предупреждение към опозицията в ОбС кметът. Той припомни, че сегашното функциониране на пенсионерските клубове и назначаването на уредници е било въведено по времето на кметуването на Стефан Димитров.   

  От „Движение Заедно за промяна” заявиха, че целта им не е закриване на клубовете или спиране на средствата, а обследване на нуждите на членовете им. При дебатите Йовова и колегите й от групата намекнаха, че пенсионерските клубове са превърнати в партийни клубове, с издръжката на отпусканите публични средства и чрез спонсориране на техни мероприятия от лица, близки до управляващата партия, като доскорошния общински съветник Митю Вълчев. Съветници от ГЕРБ веднага защитиха добрината и жеста на бизнесмена към хората от третата възраст. От БСП пък обявиха, че ако въпроса е политически, няма да подкрепят създаването на комисия. Ще го направят само, ако става въпрос за обследване нуждите на хората.  

  В крайна сметка бе гласувана и създадена временна 7-членна комисия. В състава й влязоха вносителят на докладната Стоянка Йовова, която се опита да си даде отвод за председателското място и да предложи за него д-р Донка Атанасова, но бе критикувана от цялата зала, че щом иска да се проверява дейността на пенсионерските клубове, е редно тя да поеме председателското място. Другите членове на комислията бяха разпределени от всички представени в ОбС политически сили, Димитър Желязков (ГЕРБ), Пламен Панев (БСП), д-р Донка Атанасова (БДЦ), Асен Самуилов (ДБ) и Златко Костов (ВОЛЯ). Последният член в комисията ще е представител на общинска администрация.

  Общинския съвет даде на комисията срок от 3 месеца, в които да провери на място всички клубове в община Димитровград и да се запознае с тяхната дейност и потребности и да излезе с доклад, който да бъде представен за разглеждане в комисиите към ОбС, а не директно пред съвета.   

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   То
   Този
   2 -4
   11:46, 28 фев 2020
   Този Общински съвет трябва да се разтури. Така или иначе се гласува по квоти и колективно без да се мисли. Лобита и пак лобита. Бригадирите на времето построиха с труда си , със здравето си града,като се лишаваха от много неща. Сега тия "народни избранници" не дадоха заплатите си от Общинския съвет за детските градини с тарикатлък. Ако и бригадирите бяха такива надали щеше да бъде построен града. Сега има едно действащо мероприятие за пенсионерите, за бригадирите на този град и сега е дошло време да го отнемем. По селата уредничките получават половин минимална заплата и като се сложи данък получават една минимална пенсия. Какво ти сравняване със сестрите. Приказват се глупости и несъществуващи неща. Просто не се мисли. тази Йовова не може да смята. Половин минимална заплата е 305 лв. Като се турят данъците, близо 30 %, остават 215 лв. Има хора по селата, в града които са сами и трябва да бъдат социализирани. Колко дейности се развиват по тези клубове. Поддържат тонуса на възрастните хора.
  • 2
   Ми
   митко
   2 0
   17:46, 29 фев 2020
   ама врачка
  • 3
   Да
   Да попитаме
   2 0
   16:18, 1 мар 2020
   Да попитаме, колко получават общинските съветници и какво са направили за града. Кмета си прави каквото си иска. Лобитата си работят.Опозицията в този съвет спи.Журналистите, съда прокуратура-та не се бъркат. Хорото е харно.

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини