Ще промени ли съдът подредбата на общинските съветници в Димитровград?

След решение на съда за повторното броене на бюлетините в 5 секции в община Димитровград, се очаква да бъдат разместени мандатите в Общинския съвет. След назначената съдебно-статистическа експертиза, изборните бюлетини са вече изброени, но днес делото, в което трябваше да бъде отсъден резултатът, се отложи поради липсата на адвокат на една от страните в процеса. За утре сутрин е насрочено следващо заседание, на което се очаква да бъде взето решение относно промяната на състава на ОбС Димитровград.

На жалбоподателя - коалиция „България на регионите“, не им достигнат само 3 гласа, за да вкарат свой представител в местния парламент, поради което изискаха от съда повторното преброяване в 5 секции. Явно нужните гласове са намерени след повторното преброяване и се очаква съдът да отсъди промяна на състава на местния парламент, като в него да влезе представителя на коалицията (Ангел Панчев) и да излезе представител на БСП (Виолета Желева)

Изниква въпросът, ако съдът повторно извърши съдебно-статистическа експертиза във всички секции в община Димитровград, дали няма да има и други рокади в местния парламент, при условие, че само 5 от близо 100 секции вече го промениха.

Съдът е постановил да се отворят чувалите с бюлетини от 23-та секция в спортна зала Младост, 72 в село Скобелево, 85 в с. Здравец, 86 от село Странско и 54та от кв. Марийно. В тези секции прави впечатление изключително големият брой недействителни бюлетини за общински съвет. В градската 23-та секция са гласували 125 души, а от тях невалидните бюлетини са 31, което означава че всеки 4-ти глас е невалиден според протокола на изборната комисия. Най-фрапиращо е положението в секцията в с. Странско, където гласът на всеки 3-ти избирател е невалиден. Там са гласували 246 души, а недействителните бюлетини са 91. Общо в 5-те секции са гласували 826 души, а недействителните бюлетини са 227, което показва, че приблизително всеки 4-ти глас е пропилян.

Ако избирателите пускаха гласовете си само чрез машини, тези невалидни бюлетини нямаше да съществуват и волята на избирателите щеше да бъде реално представена в местния парламент.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Що
    Щом
    4 0
    19:47, 15 ное 2023
    Не са броили правилно бюлетините,значи на членовете на тези СИК да не им дават възнагражденията в пълен размер или да ги глобят,ако вече са им ги дали. Всички секции трябва да се броят отново,ама от ЦИК да ги броят,не високоплатени "експерти",да им дойде акъла като отмениха машините. Сума ти пари похарчиха по тия избори и няма сигурен резултат,направо си е резилтат.🙂
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини