Изложбата "Само пловдивчани" представят в Димитровград

Изложба-живопис „Само пловдивчани“, с куратор Костадин Отонов, ще бъде открита на 27 август от 18 часа в Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград.

С изложбата кураторът Костадин Отонов не просто предлага на ценителите от Димитровград една представителна извадка от творчеството на съвременни художници от Пловдив, но и представя пловдивската художествена школа - безспорно явление в българското изобразително изкуство, доказала себе си още от създаването на „Дружеството на Южнобългарските художници“ преди 108 години.

Съвременните творци следват идеята за общност, за единство в многообразието на стилове и техники, авторско кредо и способност да формулират и изпращат послания за повече красота и духовност в един все по-несъвършен свят. Тук  яркостта и   различието са обединени от еднаквия формат /50 на 50 см./, остроумна закачка на куратора. Самият израз "50 на 50" носи асоциацията за споделяне, за разделяне по равно, по братски. Защото макар и индивидуалисти по природа творците не могат без своята публика и копнеят да се срещнат с нея, да покажат "рожбите" си на тези сродни души, които се интересуват, харесват и обичат изкуството. Тази взаимност предполага един по-красив и по-добър свят, повече искреност и чистота, повече радост и удовлетворение. Изложбата „Само пловдивчани“ е гаранция за толкова много естетическа наслада, че ако автори и зрители си я поделят 50 на 50, няма да има ощетени.

Събитието, което предхожда празникът на Димитровград на 2 септември, ще бъде открито от 18 до 19 часа при спазване на приетите противоепидемични мерки срещу коронавируса.

Изложбата ще продължи до края на месец септември.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини