16 °C

Димитровград празнува 73 години от създаването си

Изображение 1 от 5

  Димитровград навършва днес 73 години от своето основаване. Градът е създаден с указ на Министерски съвет от 2 септември 1947 година. Тогава официално се обединяват три селища – Раковски, Марийно и Черноконево, които възникват през ХVІ-ХVІІ век, информират от Историческия музей. Строителството му стартира през 1947 г. За град започва да се говори година по-рано във връзка със строителството на Азотно-торов завод в землището на село Раковски.  Неофициалното обявяване на новия град става на 22 юни 1947 г. на митинг за откриване на бригадирското движение.

  От лятото на 1947 г. на поляните край река Марица започва мащабно строителство. Едновременно се подготвят площадките на АТЗ и ТЕЦ „Марица-3”, усилено се строи ЦЗ „Вулкан”, прокарват се първите улици, водопроводи, канализация, израстват първите жилищни блокове за строителите и жителите на новия град. В строителството  на Димитровград 1947-1950 г. участват над 45 000 бригадири от 963 населени места на България. От 1946 до 1956 г. населението награда се увеличава с над 300 % - от 9191 на 34162 души, основно млади хора под 30-годишна възраст.

  Градът е замислен и построен по одобрени от правителството градоустройствени планове. Първият е от 1948 г. и е дело на големият български архитект проф. Любен Тонев. По него са построени държавните жилища в кв. „Вулкан”, „В.Коларов”, „Мл.гвардия” и жилища и обществени сгради в кв. „Толбухин”. Вторият градоустройствен план, от 1951 г., е изработен от колектив, начело с арх. Петър Ташев и именно той оформя облика на града пред следващите 30 години. Първият квартал, който започва да се строи в Димитровград е кв.”Толбухин” през 1948 г. Строителството на бул. „9 септември” - днешен „Трети март”, и на. бул.„Сталин” - днешен „Д.Благоев”, започва през 1951 г. Изграждането на централния булевард „Г.Димитров” - сега „България” започва през 1952 г. и до есента на 1957 г. той е застроен с 5-етажните жилищни сгради.

  Оформянето на централния градски площад става през 60-70-те г. на ХХ век. През 1965 г. е построена сградата на Градския народен съвет - сега Община Димитровград, а паметникът на Г.Димитров e официално открит на 18 юни 1971 г.

  Димитровград е най-озелененото селище в България, известно със своите паркове и множество зелени пространства. Най-големия парк е "П.Пенев" с площ 350 декара. Той започва да се изгражда през 1958-1959 г. Парк „Марица” се строи от 1951 до 1977 г. Парк „Н. Вапцаров” се появява в периода 1955-1956 г.

  За своята 73-годишна история Димитровград може да се похвали с първия завод за изкуствени торове, построен през 1951 година. Същата година се създава първият музей за съвременна история под името Музей на социалистическото строителство. Същата година се ражда и  първият извънстоличен граждански духов оркестър.

  През 1957 г. тук се появява първият в страната Клуб на кинолюбителите. През 1962 година е открит първият в България любителски планетариум с обсерватория „Джордано Бруно". Същата година е открито първото широкоекранно кино в тогавашния Хасковски окръг - кино „Дружба”.

  Честит празник, димитровградчани!

   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Со
   София
   3 -2
   12:59, 2 сеп 2020
   София е обявила велико народно въстание, а Димитровград празнува празник на града.Град който мафията обсеби. Бригадирите строяха, а мафиотите крадяха. Защо спите димитровградчани. Приспани сте от един курбан, от напевите за хубав живот от кмета който излъга, от председателя на ОС , която смени няколко партии и все ни оправя.
  • 2
   Аз
   Аз, от Димитровград
   3 -4
   13:43, 2 сеп 2020
   Димитровград празнува! ДА! Създаването си, скъпото на всички ни минало в този град, бъдещето си! Този град и димитровградчани заслужават уважение! Този град, нашият любим роден град, днес се прекланя пред хилядите младежи, създали го с плам и ентусиазъм, и останали да градят живота си в него! Да не сте посмели да посягате с мръсните си помисли и ръце на тези мечти и копнежи! Димитровград не е света, но е нашето кътче от рая! Твърдо заявявам, че не желаем празненството да се политизира и използва за прокарване на долни цели и машинации от троловете на Димитрови и всички други подобни, бълващи омраза и разединяващи хората в Димитровград!
  • 3
   Го
   голямо
   5 -1
   14:57, 2 сеп 2020
   Голямо празнуване пада. На фона на чекмеджетата с евро, злато и пистолет, на отнетите права. Голямо кътче сте от рая без да съзнавате пошлостта която ви е обхванала. Та пиарката на общината кременчето има за няколко години 23 имота, за нея и за кмета на Димитровград е наистина рая или такива като тебе около властта хора. Питайте изгонените млади българи по Европа как се чувстват.Как мият посрани задници и са тормозени. За вас хунтата около кмета, когато някой ви каже истината веднага го превръщате в мразещи хора и хора на Димитрови. Не е така. Ние повече от вас обичаме Димитровград, но виждаме безпътицата която стои пред младите хора на Димитровград. Вижте предприятията които съществуваха и на какво се превърнаха. Кой направи това. И това вие наричате райско кътче. Но само за някои. Отбрана утайка, не демокрация. Всеки къса от това кътче. Истината ви боли.
  • 4
   По
   Последен
   2 -1
   15:26, 2 сеп 2020
   Последен валс. Кмет и председател на ОС.
  • 5
   Не
   Неохимец
   1 -1
   16:05, 2 сеп 2020
   Знаем и как ще приключи града с екологична катастрофа от Неохим

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини