26 °C

Димитровград се включва в Европейската седмица на мобилността

От 16 до 22 септември 2020 г. ще се проведе ежегодната кампания „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), организирана от Министерството на околната среда и водите, която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт".

В основата на инициативата е заложен принципът за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Темата на ЕСМ за 2020 г. е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш".

Община Димитровград подкрепя кампанията и ще се включи в нея с редица мероприятия, организирани в детските градини и учебните заведения.

Заявили участие в кампанията са ДГ „Слънце”, ДГ „Райна Княгиня”,  ДГ №3, ДГ №4, ДГ „Лилия”, ПМГ „Иван Вазов” и СУ „Любен Каравелов”.

За децата в ДГ „Слънце” са  предвидени пешеходни разходки на тема „Движим се безопасно по улицата", спортни и състезателни игри и изложба на тема „Моят град – красив и безопасен”.

И  двата филиала на ДГ №3 ще организират за децата от предучилищна група игри на двора и ще бъдат представени презентации, отново насочени към  безопасното предвижване по улиците.

ДГ „Райна Княгиня” е организирала на 17.09.2020г. колективно рисуване за децата на тема „Детето на улицата безопасно” и игри по безопасност на движението, а на 21.09.2020г. ще се проведе „Модно шоу за дрехи на велосипедисти” и „Ден без автомобили” – „Да отидем в детската градина пеша”.

ДГ №4 за отбелязване на ЕСМ е организирала  за децата презентации, музикално подвижни игри на открито на тема „Аз се придвижвам безопасно” и рисунки на тема „Избери как да се придвижиш”.

В ДГ „Лилия” за различните възрастови групи са предвидени редица мероприятия, като забавно пътешествие за децата, с цел разбиране и демонстриране на необходимостта от различно поведение и спазване на правилата за безопасност на движение.  За по-малките „Безопасна приказка” – четене на открито на „Приказка за светофара” и „Зебрата и знаците”. На 21.09.2020г. ще се проведе  практическа демонстрация за безопасно предвижване и ориентиране в пространството на тема „Пътуване до детската градина” и запознаване с цветовете на светофара.

В ПМГ „Иван Вазов” на 21.09.2020г. ще се проведе инициативата  „Да отидем на училище без автомобил”.

В СУ „Любен Каравелов” УК по БДП определя  21.09.2019 г. като Ден без използване на автомобилен транспорт за идване на работа от педагогическия и непедагогическия персонал на училището или споделено пътуване при невъзможност от придвижване пеша. Беседа по темата на първата родителска среща и запознаване на учениците от всички класове в първия час на класа.  Игри на учениците от началните класове, уроци по безопасно пресичане на улиците до училище и парк Марица“.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пр
  Простаци
  1 -1
  19:22, 16 сеп 2020
  Простаци, и най-обикновените неща превърнахте в европейско насърчаване и ако не бяха те, нямаше да можем да ходим! И пак един от първите е мафиота - директор на у-ще " Любен Каравелов". То не бяха манипулации, за да стане директор , делегирани бюджети, кражби. Позор!

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини