11 °C

Бюджет’21 на Димитровград ще е предизвикателство, акцентират към малките населени места

Изображение 1 от 3

  Публично обсъждане на бюджета на Община Димитровград за 2021 година се проведе вчера в зала „Гросето” при спазване на всички противоепедимични мерки. Проектът за бюджет бе представен от кметът на общината Иво Димов и старши експертът „Бюджет” в общината, Галя Делчева. На обсъждането в залата бяха председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, общински съветници и граждани.

  „Този бюджет ще е истинско предизвикателство. Ще продължим да се придържаме към стриктната финансова дисциплина да харчим толкова, колкото имаме. Бюджетът е обърнат към малките населени места и кварталите”, акцентира кмета и каза, че бюджета е разработен така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури, с оглед изпълнение на техните функции в областта на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, спорта, чистотата, благоустрояването, административно-правното обслужване на гражданите и другите предоставяни услуги.

  54 221 085 лв. е заложеният бюджет на община Димитровград за 2021г., от които 28 364 070 лв. са приходите за делегирани от държавата дейности и 25 857 015 лв. от планираните общински приходи.Проектобюджетът за 2021г. има 22% ръст спрямо този за 2020г. /44 313 177лв./. Основно увеличението се дължи  на увеличените държавни трансфери, които са средно с 17% по-високи спрямо същите за предходната година, както и на реализирания в края на 2020г. преходен остатък.Проектобюджетът е разработен на база Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година.

  В местните дейности са осигурени средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, култура, спорт и други. Най-много средства от общинския бюджет ще бъдат отделени за образованието в общината - 21 545 153 лв. От тях 60 хил.лв. са предвидени за шест от големите училища в общината, които ще могат да кандидатстват за финансиране от по 10хил.лв. за разработване на иновативни технологии, които да внедрят в образователния процес.

  За здравеопазване се предвиждат 1 041 003 лв. и 3 900 406лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. В разходите за култура и спорт се отделят 3 312 681 лв., като от тях за първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината.​​

  Планираният размер на инвестиционната програма на Общината за 2021 година е 16 758 971 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места. По-важни акценти от инвестиционата програма са ремонт на бул. „Г.С.Раковски” в участък от ул. „Гоце Делчев”, реконструкция на бул. „Стефан Стамболов” от мост над река Марица, ремонт на една от основните улици в с.Крепост, основен ремонт на ул. „Пеню Хасърджиев”и ул.”Иван Катъров” в  гр. Меричлери, основен ремонт на улици в кв.Черноконево , ремонт на общински пътища на територията на община Димитровград, основен ремонт на фасада на сградата на Дневен център за деца с увреждания  и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, укрепване и възстановяване на моста над р.Марица.

  И през 2021 година ще продължи изпълнението напроекти със средства от Европейския съюз сред които изграждане на Център за временно настаняване, благоустрояване и реконструкция на парк Марица, основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”. Ще продължи и изпълнението на проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, както и други проекти, които общината спечели и реализира от 2020г.

  На поставен въпрос от общинският съветник Калина Монева за предвидените средствата за Светилището на нимфите и Афродита, кметът на общината Иво Димов разясни, че има подадено проектно предложение, което общината очаква да бъде финансирано. Съветничката постави и въпрос за благоустрояването на два жилищни блока по бул.Г.С.Раковски и прилежащата инфраструктура към тях. Кметът сподели, че е направил среща с домоуправителите, но няма единомислие по желанието на живущите как точно да бъде благоустроено пространството. Монева благодари и се ангажира да инициира разговори в тази посока. Общинският съветник Мартин Колев искаше да разбере повече за преходния остатък и има ли такъв от предходни години. Кмета обясни, че пандемията засегна и реализацията на много от дейностите, които го формират и че те ще бъдат реализирани през тази.

  Гражданинът Владимир Николов, които бе в залата със свои съседи от кв.Габера искаше да разбере, до колко е възможно да бъде изградена трайна инфраструктура във вилната зона на Габера. Кметът обясни, че за трайното решаване на проблема с изграждането на цялостната подземна комуникация са необходими над 5млн.лв., средства каквито в момента общината не може да отдели. Той сподели, че винаги се отзовавал на нуждите на хоратаот Габера и до сега общината неколкократно е насипвала чакъл и изграждала улично осветление там, в отговор на желанията на хората. Николов постави и въпрос с липсатана точни адреси при издаването на документи, поради липсата на имена на улиците. Въпрос, от компетенцията на Общинския съвет, който предстои да бъде обсъден. 

  Гражданите останаха видимо доволни от диалога и получените отговори при публичното обсъждането.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Й
   й
   0 -1
   19:08, 4 фев 2021
   3 312 681,за култура,спорт.Големо крадене,пада.За културата,иди дойди,но за спорта няма смисъл,освен акробатиката.
  • 2
   Го
   Господин
   4 -1
   19:49, 4 фев 2021
   Господин кмете, само преди няколко години бързо проведохте мероприятие за регулиране на улиците в местност "Габера" с обещание за подобряване на инфраструктурата и. Сега казвате, че нямате пари. Събирате данъци влючително за земеделските земи, а те са освободени от данък, но вие си ги събирате. След това, взехте придаваемите по регулация земи от хората, без да платите земята. Сега казвате, няма пари. Издавате скици за смяна предназначението на земите, издавате скици за проектиране, издавате скици за В и К, за включване за водопровоната мрежа във неоразмерена мрежа и сега казвате няма пари за инфраструктура. Нормално ли е да обещавате и после да бягате. Стига лъжи и направете каквото трябва.
  • 3
   Км
   Кмете
   5 -1
   07:25, 5 фев 2021
   Кмете, кмете, стари циркаджийски номера. За едни може за други не може. Насипвал пътищата в м-ст "Габера". За приятелите, да! Понеже си мерехте елхичките с другите кметове от герб, извикахте пожарната да ти измери елхичката, сега ти, издигна подпорна стена в частния парцел на началника. Каква благодарност! Защо не издигаш подпорни стени на други, по-бедни жители на м-ст "Габера", която включихте в регулацията на града. В и К системата е в окаяно положение. Има изградена от собствениците неоразмерена водопроводна мрежа от 50 години на миналия век.Водата не стига за всички. Канализация няма, пътищата като земеделските земи. Кал. Осветление няма. Но данъци се събират. Най- нормалното е, всяка година да се отделя от бюджета за тази приобщена към града населена единица. Не само за спорт и култура, но и за хигена и чистота. Големи спортни надежди. Обърнете внимание на обикновения гражданин.

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини