12 °C

Бюджет’21 на Димитровград ще е предизвикателство, акцентират към малките населени места

Изображение 1 от 3

  Публично обсъждане на бюджета на Община Димитровград за 2021 година се проведе вчера в зала „Гросето” при спазване на всички противоепедимични мерки. Проектът за бюджет бе представен от кметът на общината Иво Димов и старши експертът „Бюджет” в общината, Галя Делчева. На обсъждането в залата бяха председателя на Общинския съвет Гергана Кръстева, общински съветници и граждани.

  „Този бюджет ще е истинско предизвикателство. Ще продължим да се придържаме към стриктната финансова дисциплина да харчим толкова, колкото имаме. Бюджетът е обърнат към малките населени места и кварталите”, акцентира кмета и каза, че бюджета е разработен така, че да гарантира финансова обезпеченост и стабилност на всички структури, с оглед изпълнение на техните функции в областта на образованието, социалните дейности, здравеопазването, културата, спорта, чистотата, благоустрояването, административно-правното обслужване на гражданите и другите предоставяни услуги.

  54 221 085 лв. е заложеният бюджет на община Димитровград за 2021г., от които 28 364 070 лв. са приходите за делегирани от държавата дейности и 25 857 015 лв. от планираните общински приходи.Проектобюджетът за 2021г. има 22% ръст спрямо този за 2020г. /44 313 177лв./. Основно увеличението се дължи  на увеличените държавни трансфери, които са средно с 17% по-високи спрямо същите за предходната година, както и на реализирания в края на 2020г. преходен остатък.Проектобюджетът е разработен на база Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година.

  В местните дейности са осигурени средства във всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, култура, спорт и други. Най-много средства от общинския бюджет ще бъдат отделени за образованието в общината - 21 545 153 лв. От тях 60 хил.лв. са предвидени за шест от големите училища в общината, които ще могат да кандидатстват за финансиране от по 10хил.лв. за разработване на иновативни технологии, които да внедрят в образователния процес.

  За здравеопазване се предвиждат 1 041 003 лв. и 3 900 406лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. В разходите за култура и спорт се отделят 3 312 681 лв., като от тях за първи път са предвидени средства за подпомагане на свободните артисти в общината.​​

  Планираният размер на инвестиционната програма на Общината за 2021 година е 16 758 971 лв. С тези средства са предвижда да бъдат извършвани ремонти на улици и благоустрояване както в градската среда, така и по кварталите и малките населени места. По-важни акценти от инвестиционата програма са ремонт на бул. „Г.С.Раковски” в участък от ул. „Гоце Делчев”, реконструкция на бул. „Стефан Стамболов” от мост над река Марица, ремонт на една от основните улици в с.Крепост, основен ремонт на ул. „Пеню Хасърджиев”и ул.”Иван Катъров” в  гр. Меричлери, основен ремонт на улици в кв.Черноконево , ремонт на общински пътища на територията на община Димитровград, основен ремонт на фасада на сградата на Дневен център за деца с увреждания  и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, укрепване и възстановяване на моста над р.Марица.

  И през 2021 година ще продължи изпълнението напроекти със средства от Европейския съюз сред които изграждане на Център за временно настаняване, благоустрояване и реконструкция на парк Марица, основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев”, реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”. Ще продължи и изпълнението на проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление, както и други проекти, които общината спечели и реализира от 2020г.

  На поставен въпрос от общинският съветник Калина Монева за предвидените средствата за Светилището на нимфите и Афродита, кметът на общината Иво Димов разясни, че има подадено проектно предложение, което общината очаква да бъде финансирано. Съветничката постави и въпрос за благоустрояването на два жилищни блока по бул.Г.С.Раковски и прилежащата инфраструктура към тях. Кметът сподели, че е направил среща с домоуправителите, но няма единомислие по желанието на живущите как точно да бъде благоустроено пространството. Монева благодари и се ангажира да инициира разговори в тази посока. Общинският съветник Мартин Колев искаше да разбере повече за преходния остатък и има ли такъв от предходни години. Кмета обясни, че пандемията засегна и реализацията на много от дейностите, които го формират и че те ще бъдат реализирани през тази.

  Гражданинът Владимир Николов, които бе в залата със свои съседи от кв.Габера искаше да разбере, до колко е възможно да бъде изградена трайна инфраструктура във вилната зона на Габера. Кметът обясни, че за трайното решаване на проблема с изграждането на цялостната подземна комуникация са необходими над 5млн.лв., средства каквито в момента общината не може да отдели. Той сподели, че винаги се отзовавал на нуждите на хоратаот Габера и до сега общината неколкократно е насипвала чакъл и изграждала улично осветление там, в отговор на желанията на хората. Николов постави и въпрос с липсатана точни адреси при издаването на документи, поради липсата на имена на улиците. Въпрос, от компетенцията на Общинския съвет, който предстои да бъде обсъден. 

  Гражданите останаха видимо доволни от диалога и получените отговори при публичното обсъждането.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Й
   й
   0 -1
   19:08, 4 фев 2021
   3 312 681,за култура,спорт.Големо крадене,пада.За културата,иди дойди,но за спорта няма смисъл,освен акробатиката.
  • 2
   Го
   Господин
   4 -1
   19:49, 4 фев 2021
   Господин кмете, само преди няколко години бързо проведохте мероприятие за регулиране на улиците в местност "Габера" с обещание за подобряване на инфраструктурата и. Сега казвате, че нямате пари. Събирате данъци влючително за земеделските земи, а те са освободени от данък, но вие си ги събирате. След това, взехте придаваемите по регулация земи от хората, без да платите земята. Сега казвате, няма пари. Издавате скици за смяна предназначението на земите, издавате скици за проектиране, издавате скици за В и К, за включване за водопровоната мрежа във неоразмерена мрежа и сега казвате няма пари за инфраструктура. Нормално ли е да обещавате и после да бягате. Стига лъжи и направете каквото трябва.
  • 3
   Км
   Кмете
   5 -1
   07:25, 5 фев 2021
   Кмете, кмете, стари циркаджийски номера. За едни може за други не може. Насипвал пътищата в м-ст "Габера". За приятелите, да! Понеже си мерехте елхичките с другите кметове от герб, извикахте пожарната да ти измери елхичката, сега ти, издигна подпорна стена в частния парцел на началника. Каква благодарност! Защо не издигаш подпорни стени на други, по-бедни жители на м-ст "Габера", която включихте в регулацията на града. В и К системата е в окаяно положение. Има изградена от собствениците неоразмерена водопроводна мрежа от 50 години на миналия век.Водата не стига за всички. Канализация няма, пътищата като земеделските земи. Кал. Осветление няма. Но данъци се събират. Най- нормалното е, всяка година да се отделя от бюджета за тази приобщена към града населена единица. Не само за спорт и култура, но и за хигена и чистота. Големи спортни надежди. Обърнете внимание на обикновения гражданин.

  Хороскоп за 19.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  19 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  19 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  19 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  19 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  19 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  19 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  19 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  19 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  19 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  19 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  19 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  19 май 2021
  Последни новини