Родителите на деца с увреждания ползват и двата вида данъчни облекчения за деца

Родителите на деца с увреждания могат да ползват и двата вида данъчни облекчения за деца и така максималната сума за възстановяване може да достигне до 1350 лв. за едно дете, обръщат внимание от офиса на НАП в Хасково.

Ако сте родител на дете с 50 и с над 50% увреждания имате право да получите до 900 лв. под формата на еднократно данъчно облекчение. Едновременно с това, за същото дете, можете да ползвате и облекчението до 450 лв. за дете. Двете се сумират и така общият размер облекчение може да достигне до 1350 лв. Изчислението на сумата за получаване се прави въз основа на облагаемите доходи на родителите през годината.

От офиса в Хасково уточняват, че за да се начислят и двете облекчения, родителите попълват и подават и двата вида декларации за деца, които могат да бъдат изтеглени и онлайн.За да ползват облекченията, родителите трябва да имат облагаем доход през 2021 г., да нямат публични задължения към държавата и да разполагат с валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за вида и степента на увреждане на детето. Данъчното облекчение се ползва, включително когато видът и степента на увреждане (50 или над 50 на сто) са установени през 2021 г., както и когато срокът на валидност на решението на ТЕЛК/НЕЛК изтича през 2021 г.

Изискване е към 31 декември на данъчната година детето да не е настанено в социална или интегрирана здравно-социална услуга за грижа на пълна държавна издръжка или в дом за медико-социални грижи за деца.

От НАП съветват всички родители, които ще ползват данъчни облекчения за деца, да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, и тогава да подават документи.

Консултации за ползването на данъчните облекчения могат да бъдат направени на номера на Информационния център на НАП или чрез имейл.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини