Мобилното приложение на НАП потвърждава истинска ли е касовата бележка

Близо 200 000 потребители могат ежедневно да проверяват дали касовите бележки, които търговците им издават, са истински или фалшиви. Те са свалили на устройствата си мобилното приложение на НАП – NRAMobile, което сканира QR кода върху бележката, обясняват данъчните в Хасково. Чрез него, само от началото на тази година са проверени повече от 20 000 касови бележки и нито една не е била фалшива.

За да проверят дали фискалните бонове, които търговците им издават, са истински или фалшиви, е необходимо потребителите да сканират отпечатания на бележката QR код. Приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка, както и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителят може да направи и справка дали конкретната бележка е получена в сървърите на приходната агенция, за което е необходимо изчакване от няколко минути. Ако всичко е наред, приложението показва в зелен цвят, което значи, че документът е бил успешно получен в НАП. Мобилното приложение NRA Mobile може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play – за Android устройства.

Ако не им бъде издаден касов бон, потребителите могат да подадат сигнал в НАП на телефона на Информационния център на приходната агенция: 0700 18 700 или като изпратят имейл на: infocenter@nra.bg. Освен това, те имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат платежния документ. Тази промяна в Закона за ДДС влезе в сила от 1 януари 2024 г. и е с цел да противодейства на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и да гарантира потребителските права, които носи наличието на касова бележка.

Платежният документ дава възможност на клиентите да защитят правата си, ако закупената стока се окаже дефектна или опасна, обръщат внимание от офиса на НАП в Хасково. Касовата бележка е необходима също така за замяна или връщане на закупен артикул, в случай че потребителят разполага с такова право, произтичащо от закон или от предварително поет от търговеца ангажимент.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини