Добрият пример: Доброволци в подкрепа на пристигащите украйнци в областта - как да помогнем

Доброволческа група, в подкрепа на нуждаещите се от помощ пристигащи в областта бежанци от Украйна, организираха преди 3 дни жени от Хасково. Целта на начинанието е да се обединят усилията на доброволци и институции, с което да се оказва максимално бърза и адекватна помощ на нуждаещите се бягащи от войната. По-голяма част от пристигащите в България украинци са жени и деца, които в някои случаи са тръгнали с един сак зимни дрехи и след дни пътуване търсят помощ тук.

Доброволците заявяват, че целите им са за:

*Оказване на съдействие за настаняване и пребиваване на бежанци от Украйна на територията на Област Хасково, България

*Съдействие при предоставяне на безплатна правна помощ и консултиране на бежанци

*Регистрация за временна закрила или кандидатстване за статут за бежанец , както и съдействие при регистрация в бюро по труда

*Записване на децата в училище

*Съдействие при кандидатстване за социални плащания и подпомагане.

Част от постовете в групата се превеждат и на руски, за да бъдат достъпни за бежанците и да могат да използват групата за взаимопомощ.

Помощ за Украинските Бежанци - Област ХАСКОВО

Марина Ташева, която е от организаторите на фейсбук групата ни разказа, че въпреки групата в социалната мрежа да съществува 3-ти ден, вече са успели да окажат съдействие на нуждаещи се с осигуряването на подслон и дрехи. Те призовават всеки, който има желание да окаже помощ, да се присъедини към фейсбук групата от ТУК, за да се създаде една голяма общност от състрадателни хора, които да помагат според възможностите си и нуждите на бежанците. В групата се публикува от какво има нужда доброволческата инициатива. Доброволците вече са организирали и склад в Хасково, където могат да се складират помощи за нуждаещите се.

Ето и някои от апелите в гупата:

* До 2 дни в Димитровград ще пристигнат 2 жени с 3 деца (16-18години) и куче. Търси се апартамент за 2 седмици със заплащане.
 
* Търси се място за настаняване на две майки. Едната е с 5 деца (8 месеца, 5,7,8 и 14 години). Другата е с 14-годишно момче. Двете са роднини и е желателно да са наблизо. За първата трябват  2 стаи, защото големите са ученици. За Хасково по възможност. Тръгват с кола утре, 16 март от Одеса.
 
Ние сме Ади, Мара и Марина. Желанието ни за помощ и съпричастност към бягащите от войната доведе до идеята за създаване на тази група. Желанието за директно съдействие към бежанците и осигуряване на връзка между институции и желаещи да помогнат. В петък взехме участие при създаването на Кризисен щаб към Областна управа.
В последствие се свързахме и се украинци живеещи в Хасково, които на практика помагат на бежанците за настаняването им на територията на Хасково.
Осъществихме среща и с хора, които помагат на бежанците и организират помощи и техния транспорт до Украйна.
Каним Ви да съдействате според вашите възможности. А за всички от вас които желаят да участват да се свържат с нас, както и тези, които сами организират подпомагане в и извън страната ще укажем съдействие за връзка с институциите.
Нуждите, за които знаем ще бъдат обявявани в групата.
0888 / 746528 Mara Radeva
0887 / 323252 Тодор Ташев
----------------------------------------------------
Нас зовут Ади, Мара и Марина.
Наше желание помочь и сопричастность бежавшим от войны в Украине привело к идее создания этой группы. Стремление к директной помощи беженцам и обеспечение связи между государственными учреждениями и теми, кто готов помочь.В пятницу мы приняли участие в создании Кризисного штаба в Области Хасково.
Впоследствии мы связались с проживающими в Хасково украинцами, которые реально помогают беженцам с размещением, а также с беженцами, которые уже находятся на территории Хасково. Мы также встретились с людьми, которые помогают беженцам и организуют гуманитарную помощь и их транспортировку в Украину.
Мы приглашаем людей в нашем гоподе к сотрудничеству в соответствии с их возможностями.
Если вы беженец из Украины, напиши здесь о своих нуждах /жилье, пища, одежда, мед.обслуживание, вопросы с детьми, юридическое обслуживание/ и мы постараемся найти решение.
А для всех желающих принять участие связаться с нами, а также тех, кто организует поддержку в стране и за ее пределами, мы окажем институциональную помощ.
Все поступившие запросы и предложения будут объявляться в группе.
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Вм
    Вместо
    8 -2
    09:00, 17 мар 2022
    Вместо да помагате на българите, на бедните българи - пенсионери, болни и инвалиди които са на ръба на оцеляването, всички се хвърлиха на тези с по 40 лв. дневна разкладка по нареждане на скапаняка премиер.
  • 2
    Оп
    опс
    4 -4
    10:16, 17 мар 2022
    за тия укронацисти ще събирате помощи? Наистина не сме народ,а мърша.А за децата в Донецк и Луганск кога???
  • 3
    Оп
    опс
    3 -2
    11:30, 17 мар 2022
    все повече чантаджии ,грантаджии и други всеядни плъхове ни убеждават,че живеем в демократична и правова държава,част от т.н"свободен свят"... И наше задължение,като плод от членството ни в" насра....ото" НАТО било да... помагаме всячески на укрите хохли.
    Ама сериозно ли бе,господа мислите това????
    .Как ще ни накарате да помагаме на зараждащите се нацисти,убиици на стотици деца от Донецк и Луганск,а сега и в Мариопол. Мерси!
  • 4
    Къ
    Къде
    2 -1
    15:17, 17 мар 2022
    Къде е държавата в област Хасково,вместо сводката за короната трябва да се информира населението колко и къде има настанени бежанци.Каква е възможността на лагерите и т.н.

Още новини

Последни новини