Добрият пример: Димитровградчани си "осиновиха" паркче

    Добрият пример как димитровградчани могат да се грижат за градската среда дават ентусиасти, които са направили своя кауза поддръжката и обогородяването на парк "Александър Стамболийски" в Димитровград.

    Шепа родители полагат усилия да поддържат и облагородяват паркчето с детски кът. Тяхната мисия стартира през 2021 година, когато с помощта на професионалния домоуправител Росен Давчев, кандидатстват и печелят общински проект за по-привлекателна градска среда и със средствата възстановяват детските съоръжения и пейките в паркчето. От тогава насам те не спират да се грижат за парка, като го почистват редовно и реализират идейни проекти със собствени усилия, засаждат дървета и други дейности. Едно от оригиналните приумици в парка са закачливите табелки, провокиращи посетителите да пазят чистота, които отправят послания като:

    МОЛЯ,  ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА!

    ПАЗЕТЕ ЧИСТО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА, ЗА ДА ИГРАЯТ С УСМИХНАТИ ЛИЦА

    МОЛЯ,  ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА!

    КОГАТО ИЗХВЪРЛЯШ БОКЛУЦИ НА ЗЕМЯТА, НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ИЗГРУХТИШ!

    МОЛЯ,  ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА!

    СЕМКИТЕ СА СЕМЕНА, НО НЕ ПОКЪЛВАТ!!!

    ОТ ФАСОВЕТЕ СЪЩО НЕ РАСТАТ ЦВЕТЯ!

    През последните почивни дни, инициативните родители са предприели кампания да изрисуват по плочките забавни и обучителни за децата игри, като най-голямата атракция за децата е голямата калинка, върху която могат да се забавляват. "Тези усилия ги полагаме за децата, както и за всички, които искат да поседнат и отдъхнат в едно по-приветливо пространство. Най-голямото предизвикателство за нас е да поддържаме и опазваме това, което вече е създадено, налага се да чистим след недобросъвестни хора, използващи паркчето. Разсадили сме 4 нови дървета, но за съжаление 2 от тях ги бяха унищожили”, разказа една от инициаторките Росица.

    Инициативните родители желаят да създадат още атракции за децата, като Тролей и пясъчник, но към момента не са намерили начин, по който да финансират своето начинание. Другото им желание, което търсят начин да осъществят, е засаждане на декоративна растителност по външните граници на полянките в парка, като Туя например, която да бъде естествена преграда за малките деца, бягащи към улицата, но към момента това също остава трудно осъществимо поради финансови съображения.

    Ако Вие или около вас се случват хубави неща, ако има хора,които дават Добият пример, пишете ни на редакционната поща dimitrovgrad@bgvesti.net

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини