Кметът Иво Димов на среща с министъра на регионалното развитие арх.Иван Шишков

Изображение 1 от 4

    Кметът на Димитровград и зам.председател на НСОРБ участва в среща със министъра на регионалното развитие арх.Иван Шишков, информират от местната администрация.

    Ролята на общините в реализирането на процедурата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която ще бъде финансирана от Плана за възстановяване и устойчивост бе обсъдена на работна среща между ръководството на УС на НСОРБ и екипа на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Насоките за кандидатстване по процедура  „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап 1“ предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на седмицата и днес основните положения в проекта бяха представени пред НСОРБ. Ръководството на сдружението се ангажира да изготви детайлни предложения и бележки, за да може при необходимост да бъдат предоговорени и част от индикаторите по програмата. Кметовете настояват за намиране на трайни решения за налаганите финансови корекции по проектите за енергийна ефективност на жилищни и публични сгради държавна собственост, както и да бъдат взети предвид актуалните данни на НСИ за размера на инфлацията.

    Проектът предвижда да бъде преодоляна изолацията на общините от процеса по саниране на жилищните сгради – принцип, за който НСОРБ настоява от началото на обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Ролята на сдруженията на собствениците ще бъде значителна, но основният двигател на процеса МРРБ очаква да бъдат общините. Присъстващите представители на ръководството на НСОРБ: Даниел Панов – председател на УС и кмет на Велико Търново, двамата заместник-председатели на УС кметовете на Троян – Донка Михайлова и на Димитровград – Иво Димов, кметът на Белица и член на УС на НСОРБ Радослав Ревански и изпълнителният директор на Сдружението Силвия Георгиева обърнаха внимание на основните рискове моменти в процеса на енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради. За преодоляването на част от тях са набелязани мерки в подготвения проект за насоки, за други – НСОРБ ще представи конкретни предложения. Становището на НСОРБ по Насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на НСОРБ. На страницата на Сдружението в интернет вече са публикувани становища по други две процедури за енергийна ефективност, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост – за публични сгради и за търговски сгради.

    Предложенията, подадени до края на месец март 2023 г. ще получат 100% безвъзмездни средства за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Проектите, внесени след март идната година, ще могат да разчитат на 80% средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Предварителни условия за кандидатстване са наличието на архитектурно заснемане, технически паспорт на сградата и предварително изготвено енергийно обследване, предвиждащо за постигане клас В енергийна ефективност. Изискванията към сградите, за които собствениците ще имат възможност да кандидатстват чрез общините, са зданията да са в добро конструктивно състояние и да бъдат проектирани до 26.04.1999 г. Постигането на целите на програмата за 30% намаляване на енергийното потребление ще бъде удостоверявано от независим енергиен одит.

    Одобряването на насоките и отваряне на процедурата за кандидатстване е предвидено за ноември 2022 г. Областните информационни центрове ще бъдат основните контактни точки за гражданите за  кандидатстване по програмата.

    НСОРБ и МРРБ ще обсъдят детайли по програма за представяне на програмата пред общинските администрации и запознаване с всички изисквания за нейното изпълнение.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини