Стартира акция „Зима“ с масови проверки по пътищата в Хасковско

    Стартира традиционната акция „Зима“ в Хасковска област и в цялата страна. Тя ще се проведе в периода от 1 до 31 ноември, съобщи началникът на „Пътна полиция в Хасково главен инспектор Димо Чобанов.

    Специализираната акция се реализира със съдействието на Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Българския червен кръст (БЧК). Ще се проведе на три етапа.

    Първият етап ще е от 1 до 10 ноември и е под надслов „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините и тяхната изправност, в съответствие с нормативните изисквания. Ще се извършват беседи по безопасност на движението в училищата и детските градини. Ще се извърши контрол по спазване на движението по пътищата на всякакъв вид превозни средства. Няма да се допуска движение на неизправни ППС.

    Вторият етап ще е от 11 до 20 ноември и е под надслов „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, като ще е насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

    Третият етап на кампанията ще е от 21 до 30 ноември и е под надслов „Безопасно шофиране през зимата“. Дейността на пътните полицаи ще е насочена към техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците.

    В рамките на кампанията ще се отбележи и 20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. Според Закона за движение по пътищата, след 15 ноември е необходимо водачите да шофират автомобили с гуми, подходящи за зимни условия или дълбочината на грайфера да е минимум 4 мм.

    През изминалия зимен период – от 1 ноември 2021 до 31 март 2022 г. на територията на Хасковска област са станали 78 катастрофи с 1 загинал и 109 ранени. ПТП-тата с материални щети са 204. За този период са установени 24 406 нарушения на ЗДвП, като са съставени 1450 акта, 5357 фиша и 17358 електронни фиша.

    Главен инспектор Чобанов апелира водачите да шофират със съобразна скорост и при наличие на заледени участъци да се подава сигнал на спешния телефон 112 с цел да се избегнат произшествия.

    Управителят на СБА в Хасково Ангел Янков заяви, че съюзът има 4 пункта в областта – в Хасково, Харманли, Димитровград и Симеоновград, в които от 1 до 7 ноември ще се извършват консултации за водачите и ще им бъдат давани препоръки за подготовката на автомобила за зимния период.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини