Стартира акция „Зима“ в Хасковско и измервания на грайфера на гумите на колите

    Стартира традиционната акция „Зима“, съобщи на брифинг началникът на сектор „Пътна полиция“ в Хасково главен инспектор Димо Чобанов. Тя ще се проведе в периода от 15 ноември до 14 декември в цялата страна, включително и в Хасковска област.

    В тази връзка ще започнат проверки по пътищата, защото от утре до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани или със зимни гуми, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

    Акцията ще бъде разделена на 3 етапа. Първият етап ще е от 15 ноември до 24 ноември и ще е под надслов „С безопасно пътно превозно средство през зимата“. Контролът ще е насочен към спазването на въведените ограничения за движение, както от моторни превозни средства, така и от велосипеди, електрически средства, каруци, селскостопанска техника. Няма да бъдат допускани по пътищата и улиците превозни средства, които са неизправни или не са с необходимото оборудване.

    Вторият етап на кампанията ще бъде от 25 ноември до 4 декември и ще бъде под надслов „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Ще се следи за поведението на пешеходците, но и на водачите, които не осигуряват предимство на пешеходни пътеки. На 19 ноември ще се отбележи и Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

    Третият етап ще бъде от 5 декември до 14 декември, който ще е под наслов „Безопасно шофиране през зимата“. Основно ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и на стъклопочистващите системи.

    До 22 декември в детските градини и училища ще се проведат беседи по безопасност на движението.

    Димо Чобанов съобщи, че за периода от 1 ноември 2022 до 31 март 2023 г. в Хасковска област са станали 300 катастрофи. При 84 от тях са пострадали 146 души и е загинало едно дете. Останалите 216 катастрофи са с материални щети. През този период са констатирани 21 048 нарушения, за които са издадени 1390 акта, 3931 фиша и 15 592 електронни фиша за превишена скорост.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пе
      педаловрътко
      7 -6
      12:35, 14 ное 2023
      аз си въртя педалите по тротоара и не ме интересуват никакви акций. никой не може да ме стигне.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини