Алековци отбелязаха 1 ноември - Денят на народните будители

    Честит празник, съвременни будители! – така учениците от клуба по гражданско образование посрещнаха на 28 октомври своите учители. Поднесоха им специален, изработен от тях свитък, наподобяващ пергамент с мастилница и перо, с кратък откъс от стихотворението „Аз съм българче“. Това бе чудесен завършек на една седмица, посветена на 1 ноември – Ден на народните будители.

    Първокласниците от клуб "Родолюбче" почетоха празника, като се запознаха с делото на будителите и сами си изработиха Лапбук.

    Учениците от 1-4 клас и групите ЦОУД направиха табла и кътове за празника и посетиха училищната библиотека. Г-жа Шаркова, библиотекар на училището, ги запозна с живота и делото на известни народни будители в миналото и днес, това бе интересен и нестандартен урок, който много хареса на децата и техните учители.

    Няколко класа посетиха ГБ „Пеньо Пенев“ и Детски и младежки център, където им бяха приготвили презентации, игри, пъзели и кръстословици. Децата се забавляваха и обогатиха своите знания за българските будители. Много благодарим и на двете културни институции.

    Клубът по театър на 3а клас изнесе кратък рецитал пред учениците от I, II, III б, Vа класове, с който много приятно изненада всички.

    1а,1в и 1г група ЦОУД получиха грамоти, книжка и стихотворение, посветено на Деня на народните будители от учениците от 6 група на занималнята.

    Един от часовете днес на 2-ри ,,д” клас беше посветен на ,,Денят на народните будители”. Те изработиха проекти, в които написаха красиво текст, свързан с прекрасния ни празник и нарисуваха по желание един от будителите, за които са учили. А с най-красивите направиха изложба в класната стая.

    По повод предстоящия празник 1 ноември - Ден на народните будители децата от подготвителна група на ОДЗ "Слънце" и техните учители гостуваха на нашите четвъртокласници. В класната стая учениците изнесоха кратък рецитал за будителите и на свой ред бяха поздравени от малките си гости.

    Учениците от шестите класове проведоха състезание "Пътят към свободата", състоящо се от три кръга и множество задачи: мозъчна атака, електронна викторина, подреждане на пъзел, рецитация на стихове от възрожденци, разпознаване на възрожденските песни на свободата и др. Накрая, освен купата и наградите всички дружно изпяха патриотична песен за завършек. Учениците от 7 клас проведоха час на тема "Познатите и непознатите будители". Те коментираха защо се отбелязва Денят на народните будители, кои се считат за такива и защо ги наричаме така. Някои от учениците бяха подготвили презентации, чрез които запознаха останалите със заслугите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов и Петко Славейков за "събуждането" на българския народ.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини