Цигари с канабисов микс иззеха от магазин в Димитровград

Флакончета и цигари с канабисов микс са конфискували полицаи от РУ Димитровград, съобщават от полицията.

Вчера сутринта те са проверили търговски обект на булевард „Д.Благоев“ в града, стопанисван от местно ООД. На щанда за продажби са намерени 35 фабрично опаковани флакони по 1 милилитър и течности за електронни цигари с надпис“ННС“ /хексахидроканабинол/. Иззети са още и 43 електронни цигари с канабисов микс. По случая е образувано досъдебно производство.

HHC (хексахидроканабинол) е канабиноид, който се съдържа в малки дози в растението канабис, и влияе на нашето възприятие (заедно с CBN, THC или THCV). Във вида, в който се използва в съвремието, той се получава по химичен път и се използва широко като съставка в течностите за електронни цигари (течности за вейп), а ефектите му наподобяват тези на канабиса и на контролираната субстанция delta-9-THC.

До скоро това съединение бе легална алтернатива на канабиса и на delta-9-THC,  и продажбата, притежанието и употребата му бяха изцяло законни.

На 9-ти март 2023 г. Националният съвет по наркотични вещества прие решение за поставяне на веществото хексахидроканабинол (HHC) в Списък I „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредбата за класифициране на веществата и растенията като наркотични. До включването му в наредбата, HHC следва да се разглежда като аналог на тетрахидроканабинола. Последният от своя страна винаги е бил част от Списък I.

„Аналог“ на наркотично вещество е всяко вещество, което не е включено в списъците на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични, но има сходен химически строеж с някое наркотично вещество и предизвиква аналогично действие върху човешкия организъм. Поради сходния химичен състав и сходното психотропно въздействие на хексахироканабинола с тетрахидроканабинола, той е обявен за негов аналог.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини