Експерти проучват сигнали за мечка и мече в района на Мадажаровско

Експерти проучват ситуацията по два сигнала, подадени от района на Маджаровско за малко мече и възрастна мечка.

Мечето е на видима възраст 2-3 години, забелязано е да преминава по пътя към село Бряговец, което се намира на границата на Маждаровска и Крумовградска общини. Възрастната мечка е засечена до защитена местност “Момини скали“, само на километър-два от село Горно поле.

Информацията потвърди директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води Мариана Вълчева.

Има подготвени хора, които ще извършат проверка на място, посочи тя. Вече е изпратен сигнал и до Министерството на околната среда и водите.

В този район няма популация на кафява мечка, но в годините назад има отделни сигнали за забелязани животни.

Според експертите възможно е забелязаните мече и мечка да са майки и малкото й. По принцип малките мечета се отделят от възрастния, когато се на около 2-3 години.

Все още не е ясно как мечките са дошли в региона на Маджарово. Едната възможност е търсейки храна да са преминали от Западните Родопи, където имат хабитати към Източните, където се намира землището на Маджарово. Има обаче и вероятност мечките да са преминали от гръцко, тъй като местообитанията им там са в близост до българска територия.

Предприемат се мерки освен за обходи в районите, където са забелязани и за предупреждение на хората да са внимателните. Директорът на РИОСВ- Хасково припомни, че кафявата мечка е защитен от закона вид у нас.

„Действаме внимателно и в готовност да предприемем всички необходими мерки, но най-важното е да бъдат запазени животите и на хората, и на мечките“, коментира Мариана Вълчева. Предупреждението към хората от района е да предприемат резки движения или пък още по-малко снимки, за да не дразнят животните, ако на пътя си срещнат мечките.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини