Център за обществена подкрепа - Асеновград отчита успешна 2023 г.

    Център за обществена подкрепа (ЦОП) – Асеновград отчитат успешна и динамична 2023 г.

    Ето в какви събития бяха включени потребителите, ползвали услугата през изминалата година:

    1. Международен ден на детето (1-ви юни):

    Празникът е двоен, тъй като се отбелязва и годишнината от откриването на ЦОП – Асеновград.

    Гости на тържеството бяха деца от Център за настаняване от семеен тип ЦНСТ) в града и от с. Нареченски бани.

    Всички те участваха и в организирана творческа работилница, която им даде възможност да се включат във вълнуващи дейности, да изследват своите таланти и да развиват нови умения чрез изкуството.

    Сред специалните гости пък бяха художниците Ламбриана Форева и Аспарух Сърбов, които насърчиха творческите умения на децата.

    Деца от ЦНСТ – с. Нареченски бани, придружени от екип на ЦОП – Асеновград, посетиха Районна служба по пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в града.

    Там децата бяха запознати с професията на служителите, екипировката и съоръженията, както и с правилата за пожарна безопасност. Научиха и отговорите на др. интересни за тях въпроси.

    Част от децата от ЦНСТ – с. Нареченски бани, придружени от екип на ЦОП – Асеновград, посетиха военното поделение в града. В „4-ти артилерийски полк“ те разгледаха въоръжението и техниката.

    2. Ден на отворените врати в ЦОП – Асеновград:

    Инициативата се проведе на 2-ри юни. Това даде възможност на всички, които желаят да се запознаят с дейността на Центъра, със спецификата на работата и видовете социални услуги, предлагани за децата и техните семейства.

    Екипът, работещ в ЦОП - Асеновград, бе на разположение за дискусии и безплатни консултации с граждани.

    3. Партньорство с Българска асоциация по семейно планиране (БАСП):

    По инициатива на ЦОП – Асеновград и благодарение на изграденото сътрудничество с БАСП, освен осигурените вътрематочни спирали за превенция на нежелана бременност при семейства в неравностойно положение, бяха предоставени и безплатни презервативи, брошури, карти и др. информационни материали.

    Това даде възможност за повишаване на осведомеността сред подрастващите и превенция на ранна и нежелана бременност сред уязвимите групи.

    4. Кампания по залесяване:

    На 30-ти септември специалисти от ЦОП - Асеновград, заедно с потребители на услугата и др. желаещи деца, се включиха в кампания за популяризиране на залесителните мероприятия по проект „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на еко системните услуги на територията на Южно-централно държавнo предприятие”.

    Чрез игри и забавления подрастващите получиха знания за различните растителни видове, периоди на засаждане на дървета и необходими пособия и консумативи при разходка в планината. Участието съдейства и за повишаване чувствителността на децата към природата и опазването на околната среда.

    5. Дни на отворените врати, посветени на осиновяването:

    Инициативата се проведе от 2-ри до 6-ти октомври. Специалисти от Центъра бяха на разположение и посрещаха всички, които желаят да получат професионална консултация (кандидат-осиновители), осиновители и осиновени, както и всички граждани, които се вълнуват от темата.

    6. Ден на народните будители:

    ЦОП - Асеновград проведе инициатива, от 30-ти октомври до 3-ти ноември, за дарение на детски книги и енциклопедии, подходящи за деца на възраст от I клас до VII клас, които да бъдат предоставени на учениците на ОУ "Цар Симеон I " - с. Павелско.

    На 31-ви октомври пък се проведе арт работилница по рисуване за малките посетители на Центъра. Отново гост беше Ламбриана Форева.

    7. Обмяна на опит и добри практики:

    На 3-ти ноември в ЦОП – Асеновград се проведе работна среща за обмяна на опит и добри практики със служители от ЦОП – Велинград. Освен взаимно споделеният опит и идеи, гостите ни се запознаха и с културно-историческите паметници и забележителности в Асеновград.

    8. Организиране на Коледен базар:

    Инициативата се реализира по идея на ЦОП – Асеновград. Домакин на събитието беше Градска библиотека "Паисий Хилендарски".

    На базара бяха изложени ръчно изработени от екипа и потребители на ЦОП – Асеновград коледни играчки, декорации, тематични свещи и др. артикули.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини