Газ по домовете от първи октомври

От 1-ви октомври тази година в Димитровград ще има газ

Първата реална газификация в региона стартира днес в Димитровград с разкопки за полагане на 280 метра тръби. Те са за отсечката по „Димитър Благоев“ до кръстовището с улица „5-ти ноември“. По разчет, следващите участъци са от бензиностанция Еко до хасковската спирка, а оттам до У-образно кръстовище на ЖП надлеза. Целия маршрут е 9 километра и изкопните работи ще завършат скоро, обещаха от фирмата под изпълнител на обекта „БКС Димитровград-Консорциум АД“. За да върви работата бързо, тръбите бяха разставени до всеки изкоп и се полагаха веднага след завършването му. Мрежата ще бъде изградена от полиетиленови тръби с висока плътност удържащи 10 Бар-а налягане.

По замисъла на фирмата инвеститор „Ситигаз“, до 1-ви октомври ще бъде завършена и пусната в експлоатация мрежата по първия етап от цялостното газифициране на Димитровград. Още за този отоплителен сезон ще има битови абонати на синьо гориво.

Високотехнологичните полиетиленови ръби

По нататъшната газификация ще зависи и от броя на желаещите домакинства да се включат, уточниха от Ситигаз. Такса включване на битов абонат е 290 лв без ДДС. Цялостните разходи по изграждането на вътрежилищната газопреносна мрежа обаче, оскъпяват услугата до над 1000 лв. Със сигурност на газ ще минат всички държавни институции и големите промишлени абонати.

Тесният изкоп няма да изисква затварянето на цяла улица

Ремонтните дейности няма да блокират улицата, увериха от Ситигаз. Необходимия изкоп е с дълбочина 1.30 метра и ширина от 80 см. Ще се отцепва участък от платното, който почти напълно ще съответства на мястото за разкопаване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини