171 деца участваха в „Бъди грамотен”

171 деца от Димитровград вместо очакваните двеста, се включиха в националната кампанията на Мтел „Бъди грамотен”, която се проведе в 60 населени места на България. А целта бе да се провокира интересът на младите хора към езика като средство за общуване.

Ученици от 2 до 7 клас от ОУ „Пенчо Славейков”, ОУ „Алеко Константинов”, СОУ „Любен Каравелов” и ПМГ „Иван Вазов” решаваха правописни тестове, предоставени от „Академика Бг”, в продължение на един учебен час. Тези от 1 до 4 -ти трябваше да се справят с по десет тестови въпроса, а по-големите – с по двадесет.

Резултатите от изпита показаха, че второкласниците най-добре за нивото си са овладели правописните норми на родния език. При тях от общо 41 деца на първо място бяха отличени тринадесет с еднакъв брой точки. Деветима заеха второто място, а на трето се класираха десет.

Трима се оказаха най-добри сред 3-класниците. Само един ученик зае призовото място сред общо 37-те представители на възрастова група четвърти клас.

Двадесет и шест участника от 5-ти клас се явиха на „Бъди грамотен”. При тях също бе отсъдено едно първо място, както и при шестокластниците, които бяха общо деветнадесет. Имаше и деца, които получиха две от общо 20 точки.

Максимален брой точки на правописния тест получиха само Кристина Димитрова и Николина Георгиева от 7-ми клас на ПМГ „Иван Вазов”.

Източник: obvest.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини