13 °C

Четвъртокласник от Димитровград отвя конкуренцията на "Европейско кенгуру"

Победителят в националното състезание "Европейско кенгуру" при четвъртокласниците Милен Георгиев

Милен Георгиев - четвъртокласник в димитровградското СОУ "Любен Каравелов" спечели първо място в националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру". Надпреварата се проведе през почивните дни в столицата, където в решаването на 7 задачи сили мериха над 200 участници. Конкуренцията бе жестока, тъй като е известно, че учениците от софийските математически гимназии са много силни, разказа председателят на секцията на математиците в Димитровград Катя Чалъкова.

Милен Георгиев е математически талант, коментира и неговият преподавател по СИП Петрула Дончева, която е придружила детето на състезанието в София. За успеха на четвъртокласника в това състезание, а и за предишните му награди огромно значение има и класният му ръководител Стела Иванова. Тя е дала основните знания по математика на победителя, допълни още Катя Чалъкова. Талантът на Милен в областта на точните науки проличал още във втори клас. "Интересно ми е, искам да решавам задачи и да се се занимавам и с информационни технологии", казва момчето. И допълва само, че е доволно от представянето. Седемте задачи в "Европейско кенгуру" участниците трябва да решат за 75 минути. Пет от тях са като тест, шестата е под формата на свободен отговор, а седмата изисква пълно решение, обясни Петрула Дончева. След края на състезанието от резултатите на Милен станало ясно, че се е справил отлично.

Преподавателката на Милен по СИП Петрула Дончева

Спечеленото първо място във възрастовата граница 3-4 клас дава право на димитровградския ученик да влезе без изпит в софийска математическа гимназия след 5-ти клас. Милен може да се възползва и от финансова помощ по Наредбата за даровити деца, не само в община Димитровград, но и по националната програма. Победата му носи и безплатно участие в лагера на "Европейско кенгуру", обясни Катя Чалъкова.

Милен е и запален спортист, повече от година тренира тенис на корт, а вече има победи в областни и общински състезания, похвали се самия той.

Председателя на математиците в Димитровград Катя Чалъкова

Освен Милен, в състезанието "Европейско кенгуру" от Димитровград имаха право да участват 6 деца със специални образователни потребности. Само две от тях, от училищата "В.Левски" в Ябълково и "П.Яворов" в кв.Изгрев, са пътували до София за състезанието. Децата от 5-ти и 7-ми клас са се представили много добре и от 6 задачи са решили две, коментира Катя Чалъкова.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини