Четвъртокласник от Димитровград отвя конкуренцията на "Европейско кенгуру"

Победителят в националното състезание "Европейско кенгуру" при четвъртокласниците Милен Георгиев

Милен Георгиев - четвъртокласник в димитровградското СОУ "Любен Каравелов" спечели първо място в националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру". Надпреварата се проведе през почивните дни в столицата, където в решаването на 7 задачи сили мериха над 200 участници. Конкуренцията бе жестока, тъй като е известно, че учениците от софийските математически гимназии са много силни, разказа председателят на секцията на математиците в Димитровград Катя Чалъкова.

Милен Георгиев е математически талант, коментира и неговият преподавател по СИП Петрула Дончева, която е придружила детето на състезанието в София. За успеха на четвъртокласника в това състезание, а и за предишните му награди огромно значение има и класният му ръководител Стела Иванова. Тя е дала основните знания по математика на победителя, допълни още Катя Чалъкова. Талантът на Милен в областта на точните науки проличал още във втори клас. "Интересно ми е, искам да решавам задачи и да се се занимавам и с информационни технологии", казва момчето. И допълва само, че е доволно от представянето. Седемте задачи в "Европейско кенгуру" участниците трябва да решат за 75 минути. Пет от тях са като тест, шестата е под формата на свободен отговор, а седмата изисква пълно решение, обясни Петрула Дончева. След края на състезанието от резултатите на Милен станало ясно, че се е справил отлично.

Преподавателката на Милен по СИП Петрула Дончева

Спечеленото първо място във възрастовата граница 3-4 клас дава право на димитровградския ученик да влезе без изпит в софийска математическа гимназия след 5-ти клас. Милен може да се възползва и от финансова помощ по Наредбата за даровити деца, не само в община Димитровград, но и по националната програма. Победата му носи и безплатно участие в лагера на "Европейско кенгуру", обясни Катя Чалъкова.

Милен е и запален спортист, повече от година тренира тенис на корт, а вече има победи в областни и общински състезания, похвали се самия той.

Председателя на математиците в Димитровград Катя Чалъкова

Освен Милен, в състезанието "Европейско кенгуру" от Димитровград имаха право да участват 6 деца със специални образователни потребности. Само две от тях, от училищата "В.Левски" в Ябълково и "П.Яворов" в кв.Изгрев, са пътували до София за състезанието. Децата от 5-ти и 7-ми клас са се представили много добре и от 6 задачи са решили две, коментира Катя Чалъкова.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини