Димитровградски пенсионерки веселят хора с увреждания

Люба и Румен са най-младите посетители на Дневния център за хора с увреждания

Една малко по-различна визита имаше днес в димитровградския Дневен център за хора с увреждания, където на посещение бяха дошли пенсионерките от клуб "Славянски". Възрастните жени решили, че могат да разнообразят ежедневието на хората с подобни заболявания, за които общуването е по-трудно. И типично в техен стил бяха подготвили песни и стихотворения, както и стръкче здравец и подарък за всички.

Дневният център за лица с различни умствени заболявания, синдром на Даун, множествена склероза работи в Димитровград от почти една година. Той бе открит след основна реконструкция на сградата на бившата Марбас болница по проект "Красива България". Капацитетът му от 12 души в момента е изцяло запълнен, разказа директора на центъра Сибина Пачова. Тя допълни, че има възможност за работа и занимания на още 8 човека с подобни проблеми, затова център продължава да набира потребители. Семействата с хора с подобни заболявания е добре да не ги крият, а да дойдат тук и да се занимават с трудотерапия, рехабилитация и да общуват, убедена е шефката на центъра.

Хората с увреждания трябва да общуват, убедена е шефката на Дневния център Сибина Пачова

Услугите тук се заплащат, но стойността не е голяма, допълва директорката. Таксата е 30% от месечния доход на потребителя. В Дневния център работят 5 човека, които половин ден полагат грижи и за хората от намиращия се на долния етаж Дневен център за деца с увреждания.

Рехабилитацията е едно от най-важните занимания за хората с умствена изостаналост

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини