Почват проверки за търговия с яйца по димитровградските пазари

Яйца без хладилник редовно се продават в Димитровград

Масови проверки заради продажбата на яйца и млечни продукти без хладилник на зеленчуковия пазар в Димитровград предприема утре РВМС и тукашния клон на службата, каза за Dimitrovgrad.bgvesti.net шефа й д-р Джамил Читов. Повод са зачестилите сигнали за редовна нерегламентирана продажба на яйца, мляко и сирене направо върху сергийте със зеленчуци. "Дори и да е на открито, търговците трябва да имат хладилник наблизо и яйцата да стоят при температура до 15 градуса", припомни д-р Читов. Според наредба на министерството, във времето от 15 май до 30 септември такава търговия е забранена. 

Продавачите на зеленчуковия пазар в Димитровград обаче от години не спазват това изискване. Ветеринарите твърдят, че най-честите нарушители са възрастни хора от селата, които слагат яйцата между зеленчуковата продукция на сергията. Не са редки и случаите на търговци на яйца от други градове, които "пласират" до обяд стоката си в Димитровград. Консумацията на яйца и мляко, прекарали цял ден при 30 - градусови температури може да доведе до салмонелоза и други серизни заболявания, предупреждават лекарите.

И днес на зеленчуковото тържище в Димитровград яйца без хладилници се продаваха без проблем. Когато разбраха, че ще бъдат снимани, търговците се скриха. Оправдаха се, че днес времето не е горещо и яйцата не могат да се развалят.

Продавачката на тези яйца не пожела да коментира и предпочете да подреди доматите
Сирене без хладилник също се намира на пазара

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини