3 °C

Прокурор Пълхутев: Делото за трагедията в Охрид е прецедент

Атанас Пълхутев от Районна прокуратура-Димитровград е наблюдаващ прокурор по делото срещу фирмата на Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охрид през септември 2009 година. По време на трагедията  в Охридското езеро загинаха 15 българи. На 23 юни досъдебното производство по случая приключи и днес делото бе внесено в съда.

- Докъде стигна обвиненито срещу Боряна Георгиева за трагедията в Охрид?

- Досъдебното производство срещу Боряна Георгиева е приключило и материалите по делото са внесени за разглеждане в Районен съд - Димитровград, като същото е внесено за разглеждане с постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Това е така, тъй като нормата на чл.78 а от НК е императивна и са налице предпоставките за прилагането й, тъй като обвиняемата Георгиева не е осъждана до момента. За престъплението, по което е повдигнато обвинението, а именно по член 234 а от НК, към момента на извършване на деянието се е предвиждало наказание "лишаване от свобода" до 3 години и няма причинени имуществени вреди, по тази причина делото е внесено за разглеждане по чл. 78 а от НК.

- Нека да уточним - какво е обвинението към Боряна Георгиева?

- Обвинението е по чл.234 а от НК за това, че в периода 4-5 септември 2009 г. в република Македония е извършила външно-търговска дейност, без да има за това нужното разрешение което се изисква по Закона за туризма. Без да е туроператор, тя извършва туроператорска дейност.

- Коя е максималната санкция в този случай?

- Санкцията, която се предвижда за това престъпление по реда на чл 78 а, е административно наказание глоба от 1000 до 5 000 лв.

- 15 души не се върнаха живи от Охрид. Това по някакъв начин не утежнява ли вината на туроператорката?

- Това вече трябва да се прецени от съда, затова санкцията е от 1 000 до 5 000 лева. Вече съдът, при анализ на материалите, ще прецени каква трябва да бъде конкретната отговорност.

- Не може ли съдът да потърси наказателна отговорност?

- Не, съдът може само да прецени каква точно санкция да наложи, но ако са налице предпоставките на чл.78 от НК, той е длъжен да я освободи от наказателна отговорност, ако я признае за виновна по това престъпление и да и наложи административно наказание глоба.

- Но съдът може ли да не се съобрази с чл. 78 а, т. е. да не се съобрази с вашето искане?.

- Ако съдът прецени, че не са налице предпоставките за гледане на делото по този ред, той трябва да върне делото на прокуратурата и да укаже защо счита, че не са налице предпоставките и евентуално тогава делото да се внесе по общия ред с обвинителен акт.

- Без значение какъв е обществения интерес, вие спазвате буквата на закона?

- Да.

- Длъжна ли е Боряна Георгиева да се яви в съда?

- Не е длъжна да се яви, ако бъде редовно призована, но вече съдът може да прецени дали е нужно нейното явяване, за да бъде изслушана и тя. Тъй като това е административно-наказателно производство.

- И няма шанс тя да бъде подведена под наказателна отговорност?

- Тя е подведена под наказателна отговорност.

- Защо делото се води в Димитровград?

- Отделни материали от делото, което се води в Софийска градска прокуратура срещу Боряна Георгиева за престъпление по чл. 234 а от НК, са били изпратени на РП -Димитровград. Тъй като престъплението е извършено в чужбина, делото е под юрисдикцията на съда по местоживеенето на лицето. А по постоянен и настоящ адрес Боряна Георгиева се води в Димитровград.

- А ако не бъде открита Боряна Георгиева какво се случва?

- Ако не бъде открита Боряна Георгиева в правомощията на съда е да предприеме действия по издирването й, искане справка по настоящ и постоянен адрес, евентуално ако прецени да бъде постановено принудителното й довеждане, но на досъбедното производство тя винаги се е явявала.

- Може ли да се каже, че това наказателно производство е особено?

- Особено е заради обществения интерес, според мен това му е особеното. Като казус също е особено, тъй като няма практика по този член. В смисъл до сега, поне докато съм аз прокурор, не сме имали случай на извършено престъпление по чл 234 а от НК, което да съм внасял в съда - за извършване на туроператорска дейност без лиценз.

- В България има ли такава практика, други такива дела?

- Нямам информация да е имало такива случаи в България.

- Имаше ли по-специално отношение от София по това дело - да реагирате по-бързо, по-строго, въпреки че вие си спазвате буквата на закона?

- Не. Но от Македония се обаждаха да питат, когато стана известно, че досъдебното производство е приключило.

Нaskovo.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
11 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не си позволявайте да оставате длъжници някому. Изчистете дълговете си и ще отворите пътя на новостите пред себе си. Здравословно неразположение ще отшуми, но има още какво да направите за да се подобрите напълно. Телефонно обаждане ще ви зареди с приятни усещания за предстоящи събития.
11 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергетиката на деня ще ви въздейства мотивиращо и без да се щадите, ще дадете всичко от себе си в изпълнение на поети ангажименти и нови проекти. По свой начин, позитивно въздействащ, ще предадете от настроението си и на околните, от което ще се почувствате всички по-добре. Чрез спорт ще укрепите имунната система, духа и ще преборите стреса.
11 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Отдавна планирани мероприятия ще погълнат времето ви днес. Ако ви се наложи да свършите и чужда работа, не се дразнете, приемете, че вие ще направите това най-добре. Настроението ви е отлично, затова не позволявайте на дребните неща да ви пречат да се чувствате така. Роднини ще ви потърсят с покана за тържество.
11 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебните ви задължения днес изискват пълно отдаване, затова се заемете сериозно и работете концентрирано. Опитайте се да отклоните личните си ангажименти, близките ви ще ви разберат. Моментът е много подходящ както за реални резултати, така и за трупане на опит, затова не бива да го изпускате. Прекарайте вечерта в спокойна обстановка.
11 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете спокойствие и потиснете раздразнението си, ако имате такова. Психическото ви състояние се отразява на околните, което се връща отново върху вас. Ще имате приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не потискайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.
11 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
11 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С точни и правилни действия ще се реализирате в службата и в бизнеса. Шанса да получите изгодни предложения е реален, ще влезнете в полезрението на високо стоящите. Не пропускайте да поискате своето, колкото и нескромно да се вижда на някои. Вечерта полейте успеха си в приятна обстановка.
11 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще инициирате среща, на която да обсъдите предстоящ проект или друга своя изява. В тази връзка ще търсите финансова подкрепа и по-често ще се допитвате до мнението на хора, запознати с материята. Не пренебрегвайте вътрешните си желания и слушайте сърцето си. Осигурете си повече спокойствие.
11 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете миролюбиви и не търсете спора на всяка цена, с компромиси ще стигнете по-далече. Ще реализирате бизнес-идея с човек, когото харесвате не само като бизнес-партньор. Внимавайте да не прекрачите границата на позволеното, от което да пострада и работата ви. С роднини ще планирате предстоящо събитие.
11 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
На занимаващите се активно с бизнес им се дава да реализират финансови сделки. Други ще засилят интереса си към сфера или друго проявление, с което да разширят дейността си, въпреки трудностите, които срещат. Хранете се балансирано и повишете физическата си активност, за да се чувствате в подходяща форма и сила на духа.
11 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. В интимен план също няма от какво да сте недоволни.
11 дек 2019
Последни новини