5 °C

Прокурор Пълхутев: Делото за трагедията в Охрид е прецедент

Атанас Пълхутев от Районна прокуратура-Димитровград е наблюдаващ прокурор по делото срещу фирмата на Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охрид през септември 2009 година. По време на трагедията  в Охридското езеро загинаха 15 българи. На 23 юни досъдебното производство по случая приключи и днес делото бе внесено в съда.

- Докъде стигна обвиненито срещу Боряна Георгиева за трагедията в Охрид?

- Досъдебното производство срещу Боряна Георгиева е приключило и материалите по делото са внесени за разглеждане в Районен съд - Димитровград, като същото е внесено за разглеждане с постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Това е така, тъй като нормата на чл.78 а от НК е императивна и са налице предпоставките за прилагането й, тъй като обвиняемата Георгиева не е осъждана до момента. За престъплението, по което е повдигнато обвинението, а именно по член 234 а от НК, към момента на извършване на деянието се е предвиждало наказание "лишаване от свобода" до 3 години и няма причинени имуществени вреди, по тази причина делото е внесено за разглеждане по чл. 78 а от НК.

- Нека да уточним - какво е обвинението към Боряна Георгиева?

- Обвинението е по чл.234 а от НК за това, че в периода 4-5 септември 2009 г. в република Македония е извършила външно-търговска дейност, без да има за това нужното разрешение което се изисква по Закона за туризма. Без да е туроператор, тя извършва туроператорска дейност.

- Коя е максималната санкция в този случай?

- Санкцията, която се предвижда за това престъпление по реда на чл 78 а, е административно наказание глоба от 1000 до 5 000 лв.

- 15 души не се върнаха живи от Охрид. Това по някакъв начин не утежнява ли вината на туроператорката?

- Това вече трябва да се прецени от съда, затова санкцията е от 1 000 до 5 000 лева. Вече съдът, при анализ на материалите, ще прецени каква трябва да бъде конкретната отговорност.

- Не може ли съдът да потърси наказателна отговорност?

- Не, съдът може само да прецени каква точно санкция да наложи, но ако са налице предпоставките на чл.78 от НК, той е длъжен да я освободи от наказателна отговорност, ако я признае за виновна по това престъпление и да и наложи административно наказание глоба.

- Но съдът може ли да не се съобрази с чл. 78 а, т. е. да не се съобрази с вашето искане?.

- Ако съдът прецени, че не са налице предпоставките за гледане на делото по този ред, той трябва да върне делото на прокуратурата и да укаже защо счита, че не са налице предпоставките и евентуално тогава делото да се внесе по общия ред с обвинителен акт.

- Без значение какъв е обществения интерес, вие спазвате буквата на закона?

- Да.

- Длъжна ли е Боряна Георгиева да се яви в съда?

- Не е длъжна да се яви, ако бъде редовно призована, но вече съдът може да прецени дали е нужно нейното явяване, за да бъде изслушана и тя. Тъй като това е административно-наказателно производство.

- И няма шанс тя да бъде подведена под наказателна отговорност?

- Тя е подведена под наказателна отговорност.

- Защо делото се води в Димитровград?

- Отделни материали от делото, което се води в Софийска градска прокуратура срещу Боряна Георгиева за престъпление по чл. 234 а от НК, са били изпратени на РП -Димитровград. Тъй като престъплението е извършено в чужбина, делото е под юрисдикцията на съда по местоживеенето на лицето. А по постоянен и настоящ адрес Боряна Георгиева се води в Димитровград.

- А ако не бъде открита Боряна Георгиева какво се случва?

- Ако не бъде открита Боряна Георгиева в правомощията на съда е да предприеме действия по издирването й, искане справка по настоящ и постоянен адрес, евентуално ако прецени да бъде постановено принудителното й довеждане, но на досъбедното производство тя винаги се е явявала.

- Може ли да се каже, че това наказателно производство е особено?

- Особено е заради обществения интерес, според мен това му е особеното. Като казус също е особено, тъй като няма практика по този член. В смисъл до сега, поне докато съм аз прокурор, не сме имали случай на извършено престъпление по чл 234 а от НК, което да съм внасял в съда - за извършване на туроператорска дейност без лиценз.

- В България има ли такава практика, други такива дела?

- Нямам информация да е имало такива случаи в България.

- Имаше ли по-специално отношение от София по това дело - да реагирате по-бързо, по-строго, въпреки че вие си спазвате буквата на закона?

- Не. Но от Македония се обаждаха да питат, когато стана известно, че досъдебното производство е приключило.

Нaskovo.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини