14 °C

Прокурор Пълхутев: Делото за трагедията в Охрид е прецедент

Атанас Пълхутев от Районна прокуратура-Димитровград е наблюдаващ прокурор по делото срещу фирмата на Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охрид през септември 2009 година. По време на трагедията  в Охридското езеро загинаха 15 българи. На 23 юни досъдебното производство по случая приключи и днес делото бе внесено в съда.

- Докъде стигна обвиненито срещу Боряна Георгиева за трагедията в Охрид?

- Досъдебното производство срещу Боряна Георгиева е приключило и материалите по делото са внесени за разглеждане в Районен съд - Димитровград, като същото е внесено за разглеждане с постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Това е така, тъй като нормата на чл.78 а от НК е императивна и са налице предпоставките за прилагането й, тъй като обвиняемата Георгиева не е осъждана до момента. За престъплението, по което е повдигнато обвинението, а именно по член 234 а от НК, към момента на извършване на деянието се е предвиждало наказание "лишаване от свобода" до 3 години и няма причинени имуществени вреди, по тази причина делото е внесено за разглеждане по чл. 78 а от НК.

- Нека да уточним - какво е обвинението към Боряна Георгиева?

- Обвинението е по чл.234 а от НК за това, че в периода 4-5 септември 2009 г. в република Македония е извършила външно-търговска дейност, без да има за това нужното разрешение което се изисква по Закона за туризма. Без да е туроператор, тя извършва туроператорска дейност.

- Коя е максималната санкция в този случай?

- Санкцията, която се предвижда за това престъпление по реда на чл 78 а, е административно наказание глоба от 1000 до 5 000 лв.

- 15 души не се върнаха живи от Охрид. Това по някакъв начин не утежнява ли вината на туроператорката?

- Това вече трябва да се прецени от съда, затова санкцията е от 1 000 до 5 000 лева. Вече съдът, при анализ на материалите, ще прецени каква трябва да бъде конкретната отговорност.

- Не може ли съдът да потърси наказателна отговорност?

- Не, съдът може само да прецени каква точно санкция да наложи, но ако са налице предпоставките на чл.78 от НК, той е длъжен да я освободи от наказателна отговорност, ако я признае за виновна по това престъпление и да и наложи административно наказание глоба.

- Но съдът може ли да не се съобрази с чл. 78 а, т. е. да не се съобрази с вашето искане?.

- Ако съдът прецени, че не са налице предпоставките за гледане на делото по този ред, той трябва да върне делото на прокуратурата и да укаже защо счита, че не са налице предпоставките и евентуално тогава делото да се внесе по общия ред с обвинителен акт.

- Без значение какъв е обществения интерес, вие спазвате буквата на закона?

- Да.

- Длъжна ли е Боряна Георгиева да се яви в съда?

- Не е длъжна да се яви, ако бъде редовно призована, но вече съдът може да прецени дали е нужно нейното явяване, за да бъде изслушана и тя. Тъй като това е административно-наказателно производство.

- И няма шанс тя да бъде подведена под наказателна отговорност?

- Тя е подведена под наказателна отговорност.

- Защо делото се води в Димитровград?

- Отделни материали от делото, което се води в Софийска градска прокуратура срещу Боряна Георгиева за престъпление по чл. 234 а от НК, са били изпратени на РП -Димитровград. Тъй като престъплението е извършено в чужбина, делото е под юрисдикцията на съда по местоживеенето на лицето. А по постоянен и настоящ адрес Боряна Георгиева се води в Димитровград.

- А ако не бъде открита Боряна Георгиева какво се случва?

- Ако не бъде открита Боряна Георгиева в правомощията на съда е да предприеме действия по издирването й, искане справка по настоящ и постоянен адрес, евентуално ако прецени да бъде постановено принудителното й довеждане, но на досъбедното производство тя винаги се е явявала.

- Може ли да се каже, че това наказателно производство е особено?

- Особено е заради обществения интерес, според мен това му е особеното. Като казус също е особено, тъй като няма практика по този член. В смисъл до сега, поне докато съм аз прокурор, не сме имали случай на извършено престъпление по чл 234 а от НК, което да съм внасял в съда - за извършване на туроператорска дейност без лиценз.

- В България има ли такава практика, други такива дела?

- Нямам информация да е имало такива случаи в България.

- Имаше ли по-специално отношение от София по това дело - да реагирате по-бързо, по-строго, въпреки че вие си спазвате буквата на закона?

- Не. Но от Македония се обаждаха да питат, когато стана известно, че досъдебното производство е приключило.

Нaskovo.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини