23 °C

Прокурор Пълхутев: Делото за трагедията в Охрид е прецедент

Атанас Пълхутев от Районна прокуратура-Димитровград е наблюдаващ прокурор по делото срещу фирмата на Боряна Георгиева, която организира екскурзията в Охрид през септември 2009 година. По време на трагедията  в Охридското езеро загинаха 15 българи. На 23 юни досъдебното производство по случая приключи и днес делото бе внесено в съда.

- Докъде стигна обвиненито срещу Боряна Георгиева за трагедията в Охрид?

- Досъдебното производство срещу Боряна Георгиева е приключило и материалите по делото са внесени за разглеждане в Районен съд - Димитровград, като същото е внесено за разглеждане с постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба. Това е така, тъй като нормата на чл.78 а от НК е императивна и са налице предпоставките за прилагането й, тъй като обвиняемата Георгиева не е осъждана до момента. За престъплението, по което е повдигнато обвинението, а именно по член 234 а от НК, към момента на извършване на деянието се е предвиждало наказание "лишаване от свобода" до 3 години и няма причинени имуществени вреди, по тази причина делото е внесено за разглеждане по чл. 78 а от НК.

- Нека да уточним - какво е обвинението към Боряна Георгиева?

- Обвинението е по чл.234 а от НК за това, че в периода 4-5 септември 2009 г. в република Македония е извършила външно-търговска дейност, без да има за това нужното разрешение което се изисква по Закона за туризма. Без да е туроператор, тя извършва туроператорска дейност.

- Коя е максималната санкция в този случай?

- Санкцията, която се предвижда за това престъпление по реда на чл 78 а, е административно наказание глоба от 1000 до 5 000 лв.

- 15 души не се върнаха живи от Охрид. Това по някакъв начин не утежнява ли вината на туроператорката?

- Това вече трябва да се прецени от съда, затова санкцията е от 1 000 до 5 000 лева. Вече съдът, при анализ на материалите, ще прецени каква трябва да бъде конкретната отговорност.

- Не може ли съдът да потърси наказателна отговорност?

- Не, съдът може само да прецени каква точно санкция да наложи, но ако са налице предпоставките на чл.78 от НК, той е длъжен да я освободи от наказателна отговорност, ако я признае за виновна по това престъпление и да и наложи административно наказание глоба.

- Но съдът може ли да не се съобрази с чл. 78 а, т. е. да не се съобрази с вашето искане?.

- Ако съдът прецени, че не са налице предпоставките за гледане на делото по този ред, той трябва да върне делото на прокуратурата и да укаже защо счита, че не са налице предпоставките и евентуално тогава делото да се внесе по общия ред с обвинителен акт.

- Без значение какъв е обществения интерес, вие спазвате буквата на закона?

- Да.

- Длъжна ли е Боряна Георгиева да се яви в съда?

- Не е длъжна да се яви, ако бъде редовно призована, но вече съдът може да прецени дали е нужно нейното явяване, за да бъде изслушана и тя. Тъй като това е административно-наказателно производство.

- И няма шанс тя да бъде подведена под наказателна отговорност?

- Тя е подведена под наказателна отговорност.

- Защо делото се води в Димитровград?

- Отделни материали от делото, което се води в Софийска градска прокуратура срещу Боряна Георгиева за престъпление по чл. 234 а от НК, са били изпратени на РП -Димитровград. Тъй като престъплението е извършено в чужбина, делото е под юрисдикцията на съда по местоживеенето на лицето. А по постоянен и настоящ адрес Боряна Георгиева се води в Димитровград.

- А ако не бъде открита Боряна Георгиева какво се случва?

- Ако не бъде открита Боряна Георгиева в правомощията на съда е да предприеме действия по издирването й, искане справка по настоящ и постоянен адрес, евентуално ако прецени да бъде постановено принудителното й довеждане, но на досъбедното производство тя винаги се е явявала.

- Може ли да се каже, че това наказателно производство е особено?

- Особено е заради обществения интерес, според мен това му е особеното. Като казус също е особено, тъй като няма практика по този член. В смисъл до сега, поне докато съм аз прокурор, не сме имали случай на извършено престъпление по чл 234 а от НК, което да съм внасял в съда - за извършване на туроператорска дейност без лиценз.

- В България има ли такава практика, други такива дела?

- Нямам информация да е имало такива случаи в България.

- Имаше ли по-специално отношение от София по това дело - да реагирате по-бързо, по-строго, въпреки че вие си спазвате буквата на закона?

- Не. Но от Македония се обаждаха да питат, когато стана известно, че досъдебното производство е приключило.

Нaskovo.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020

Случаен виц

Последни новини