Обущар: Чeпици под 50 лв. са опасни за здравето

Бай Янко ремонтира по-често дамски обувки, отколкото тези на представителите на силния пол

Евтините обувки, към които посягат все повече хора заради кризата, може да са опасни за здравето. В това е убеден димитровградският обущар бай Янко, който от двайсетина години поправя обувките на хората. Майсторът е кръстил обущарницата си "Надежда -Лукс". Първото име е на дъщеря му, а второто - заради по-високите му цени.

Според бай Янко все повече хора носят за поправка евтини обувки, чийто ремонт излиза половината от цената им. Освен това не са  редки случаите, когато не толкова качествените обувки предиизвикват алергии и обриви. Затова майсторът съветва жените да не купуват обувки с цена под 50 лв. и ботуши, по-евтини от 100 лв. Според едно проучване боите и лепилата на тези чепици са с ниско качество и ако се употребяват дълго, могат да навредят на здравето.

Димитровградският обущар почти не е срещал качествено направени обувки в последните години. Разказва, че с нови и хубави модели пристигат предимно заможни дами, които не се притесняват да платят по-скъпа поправка. В България днес във всеки гараж се правят чехли и сандали, казва майсторът. И допълва познатата истина, че в Италия обувките са най-качествени, ако са произведени от местни фабрики. Иначе китайските марки и модели са завладели целия свят.

Никой не иска да учи обущарския занаят днес, категоричен е Янко. И смята, че е на изчезване. 67-годишният мъж започнал да поправя обувки след като се пенсионирал в мините. Не съжалява, че е избрал професията, защото среща интересни хора с различни характери и възпитание. 95% от клиентите му са жени, всяка с претенциите си и желанията. И майсторът е готов да угоди на всички, стига да има възможност.

Посладната надежда за обувките е работилницата на бай Янко
Бай Янко показва скъпи лачени обувки на бизнесдама
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини