Земеделци от Димитровград: Жътвата закъснява

С близо две седмици закъснява прибирането на житната реколта в димитровградско, алармираха днес земеделски производители от общината. Те припомниха, че миналата година по това време жътвата на пшеницата вече беше свършила, а тази година до сега са прибрани едва 2 000 декара от засети 103 000. Според председателят на кооперация "Ябълково" Станислав Стоянов причината донякъде е в дъждовното време, което пречи на работата. "Ние, земеделците сме свикнали на всички капризи на природата, обобщи Стоянов и допълни, че е сравнително доволен от добива тази година. Неговата кооперация отглежда 3 600 декара с пшеница, 800 с ечемик и 400 с рапица. Последните две култури са прибрани, а и за тях пазар има, кагеторичен е земеделския производител от Ябълково. Лошо е времето за пшеницата, която ако продължава да вали ще загуби качествата си.

Иначе в Ябълково са средния добив от ечемика е стигнал 470 кг, а при рапицата той върви около 300 кг. По данни на дирекция "Аграрна политика" в Димитровград средният добив от ечемика в общината е 375 декара. От пшеницата очакваните средни добиви са от 230 кг. Пак толкова е добива и при маслодайната рапица.

Председателят на ЗКПУ "Ябълково" Станислав Стоянов

За да приключи успешно жътвата на зърнените култури и прибирането на реколтата от бамя днес много земеделски стопани от общината, кметове на села и граждани уважиха молебена за хубаво време в православния храм "Св.Димитър". Отслужиха го 5 свещeници от региона, които благословиха хората и тазгодишната реколта. Миряните опитаха от курбана, приготвен от две овце и с лични средства на градоначалника Стефан Димитров.  

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини