Димитровград скача срещу алчни софиянци

Против налагането на мярка за временно спиране на процедурата по възлагане на обществената поръчка по рехабилитация на канализационната мрежа по левия бряг на река Марица се обявиха в декларация съветниците от димитровградския местен парламент. Документът бе приет в рамките на юлското работно заседание на 33-мата съветници. Предложението постъпи от името на кмета Стефан Димитров като адекватна реакция на Общината в създалата се патова ситуация, в която за пореден път бяха поставени хиляди жители на Димитровград.

След като предишният изпълнител на проекта по ИСПА ненадейно се оттегли от обекта и остави след себе си хаос от разкопани улици и неизпълнени ангажименти, бе насрочена нова процедура за избор на нов. Целта бе срочно да се довърши вече започнатото и усвоят заложените за Димитровград европари. Сега единият от кандидатите в обявената от Държавата процедура обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Пред арбитражния орган софийският консорциум е издействал и временно спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка за милиони в евро.

“Ако не бъде изпълнена до края на 2010 г., разходите по инфраструктурния проект няма да бъдат признати от Европейския съюз и следва да бъдат заплатени от Републиканския бюджет”, сигнализира кметът Стефан Димитров. Това, според градоначалника, ще лиши жителите на общинския център и крайните квартали от завършен воден цикъл и допринесе за влошаване състоянието на околната среда в района на басейна на река Марица. “В тази ситуация общественият интерес следва да бъде поставен над този на дружеството, обжалващо процедурата. Освен това, процедурата е изпълнена точно и законосъобразно и решенията на Управляващия орган са достатъчно мотивирани и придържащи се към тръжните условия и действащото законодателство”, категоричен е градоначалникът.

На приключилото заседание на ОбС съветниците подкрепиха кмета “Ан блок” в опита му да спре безумието и съдейства за довършване на един от най-важните инфраструктурни проекти по благоустрояването на Димитровград. С приетата декларация, като бенефициент по проекта и висш орган на местното самоуправление, Общински съвет-Димитровград настоя пред КЗК да не спира процедурата по възлагане на обществената поръчка, за да бъде тя реализирана до края на текущата година.

Източник: dimitrovgrad.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини