Димитровградски майки : В болниците не говорят за кърменето

Две от димитровградските майки Елена Колева и Силвия Диянова който кърмят децата си и призовават и други майки да сторят това

И в Димитровград подобно на още 14 града в България ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето 1-7 август. Тази година мотото на инициативата е "Кърменето само 10 стъпки" . Димитровградски майки, които категорично подкрепят естественото хранене на бебетата и сами дават пример за това са инициирали изложба под надслов" Изкуството на кърменето", която ще бъде открита от 18.00 часа тази вечер в зала "Асен Краешников".

"Нашата цел е да накараме повече бъдещи и настоящи майки за дават на децата си кърма и да се откажат от изкуствените млека в името на здравето на своето бебе, разказа Елена Колева. Според димитровградчанката, тенденцията която се наблюдава в последните години е малко кърмене на бебето в началото и след това преминаване на адаптирано мляко. Кърмата засилва имунитета на децата и е най-добрата защита срещу алергии, убедена е Елена Колева.

Освен за ползите от кърменето, димитровградските майки искат да обърнат внимание и на друг проблем. Според тях в болниците се дава много малко информация на стресираните от раждането майки как да кърмят и това отказва повечето от тях от този много важен момент, смята Силвия Диянова. Тя призоваха лекарите и медицинския персонал в здравните заведения да обръщат повече внимание на естественото хранене със съвети към младите майки.

За да покажат, че в кърменето няма нищо срамно и страшно, близо десетина димитровградските майки са решили да нахранят естествено бебетата си на открито тази събота в парк "Н. Вапцаров". Инициативата, която е част от Световната седмица на кърменето ще бъде под надслов"Подкрепа от майки за майки".

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини