Ромите хукнаха да подават молби за отопление

Опашки се извиха пред стаите на Социално подпомагане в Димитровград

Още в първият ден когато се приемат молбите за помощи за отопление през зимата, димитровградски роми окупираха местната служба "Социално подпомагане". Хората се редяха на опашки, за да попълнят декларациите, които им дават право на парично подпомагане през предстоящия зимен сезон. Повечето от чакащите бяха от димитровградските квартали "Изгрев" 1 и 2 и "Вулкан" показа репортерската ни проверка. Въпреки, че не им е за първа година да вземат такива помощи, някой от хората казваха, че не помнят последния срок, който е 31 октомври.

Тази година редът за получаване на 248,30 лв. за петте месеца отоплителен сезон е нов. В молбата-декларация задължително се отбелязва вида на ползваната от семеството енергия. В 20-дневен срок комисия извършва анкета в дома на желаещите да ползват помощ. Едва след одобрение директорът на социалната служба издава заповед за отпускане или отказ. 58,86 лв. ще е месечната сума която ще получат одобрените социално-слаби лица, уточниха от димитровградската социална служба.

Право на помощ през новия отоплителен сезон имат хората, чийто средномесечен доход през последната половин година е бил по-малък от диференцирания минимален доход за отопление, напомниха социалните работници. Молби ще се приемат само в сградата на димитровградската дирекция "Социално подпомагане". Очаква се близо 1 600 молби да бъдат подадени в общината. През миналата година такива декларации са подали 1314 човека. От следващата седмица започват изнесените приемни по селата в общината, вече е изготвен и график, казаха социалните.

Междувременно с нова придобивка от средата на юли е местната социална служба. С подкрепата на общината там беше изградена рампа за инвалидни колички, за да имат свободен достъп до службата и хората с увреждания.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини