Тибет дойде в Димитровград

Една от маските на демони и пазители на богатства, показана в изложбата

Уникална изложба, представяща изкуствата на Тибет отвори врати в Димитровград днес. В една от залите на Историческия музей са експонирани над 100 старинни предмета от бита, културата и регигията на Тибет. Сред интересните предмети са няколко мистични маски на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм, казаха уредниците в музея.

Посетителите видяха още масивна култова пагода- бодхи, идваща от будиски манастир. Тя е служила за съхранение на мощите на монасите от вековната обител. Предметът е с височина 1 метър и е обвит в шарфове от 5 цвята -жълт, зелен, червен, бял и син.

"Колелото на Дхарма" е един от символите на азиатската държава, който може да бъде разгледан в изложбата. Бронзовото изображение символизира кръговрата на живота и е смесица от различни животни.

Най-многобройни в експозицията са т.нар. танки - бродиран или рисуван свитък  от плат, хартия или коприна с различни религиозни сюжети от Тибет.

Изложбата се радваше на голям интерес при откриването
Няколко танки с характерните за Тибет сюжети
Колелото на Дхарма -един от символите на азиатската държава

В изложбата са подредени и предмети от бита и тибетския дом, като кутия за съхранение на ечемик и скрин с изящни дърворезби. Има и типичните за този район на света дрехи на фермери и земеделци. Представено  е и ювелирното изкуство на древните тибетски майстори с няколко накита, гривни и пръстени.

Дрехи на тибетски фермер

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини