Тикви борят земното притегляне в Димитровград

Бай Стоян всеки ден оглежда тиквите на асмата

Интересен начин да опази реколтата си от тикви здрава и труднодостъпна за крадци е измислил 86-годишният пенсионер Стоян Стоянов от Димитровград. Възрастният мъж някога е участвал в строителството на Димитровград, а сега се е отдал на земеделие в двора на кооперацията, където живее. Бай Стоян е "закачил" тиквите на асмата и старателно е "облякъл" всяка една от тях в мрежа, за да не пада и да се краде по-трудно.

Възрастият вече бригадир се занимава с това производство от 5 години и предпочита класическия сорт "цигулка". След като гроздето изсъхнало Стоян решил, че асмата може да служи за отглеждане на тикви. А тя е любима на цялото семейство, което от години си приготвя зимнина от този плод и тиквеник.

Бай Стоян казва, че неговото производство е екологично и отгледано на воля. Наскоро взел тиква от голям търговски магазин и не останал доволен. Плодът имал топчета вътре, което според пенсионерът значи, че е откъсната рано.

Висящите тикви привличат погледите на минувачите по ул."Кооперативна"
Пенсионерът бърза да прибира реколтата от градината

Тазгодишната реколта бай Стоян и жена му ще раздадат на съседите на ул. "Кооперативна", за да опитат и те от еко продукцията, отгледана в центъра на Димитровград.

Т.Вълчева 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини