15 °C

Доброволци охраняват частицата от Светия кръст в Димитровград

Димитровградската църква грейна в очакване на Димитровден

Близо 20 доброволци от Димитровград ще охраняват тържествата по посрещането на частицата от Светия къст в Димитровград, разказа днес Огнян Христозов от общинското предприятие "Охрана, паркинги и гаражи". Други 12 души от различни охранителни фирми от града също ще бдят по време на празника, отделно за спазване на обществения ред ще следят и полицаи от местното РПУ. Всички охранители ще се отличават с еднакви жилетки и ленти, за да бъдат по-лесно разпознати от хората.

Такива мерки за сигурност досега в Димитровград не е имало, коментираха и от общината. Очаква се града да бъде посетен от много гости от околните градове и села, заради частицата от Светия кръст. Организаторите обаче не успяха да уточнят колко голям наплив очакват тази вечер, когато частицата ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.Димитър".

Охрана ще има още на входа на самата църква, в двора ще се пускат минимум 15 души, а в самия храм богомолците ще влизат един по един, каза Огнян Христозов. Организаторите помолиха хората от Димитровград да не бързат да се тълпят пред храма още тази вечер, защото частицата от Светия кръст ще остане в града до 1 ноември. До тогава тя ще бъде пазена непрекъснато от екип от 6 души.  Частицата от Господния кръст досега е посещавала само Пловдив. Димитровград е втория град, където тя ще бъде положена за поклонение на богомолците. Тя е изнесена за пръв път от местността Кръстова гора през октомври миналата година. От общината се похвалиха още, че Пловдивският митрополит ще остане да пренощува в Димитровград, тъй като утре той ще отслужи Света литургия в храм "Св.Димитър".

В чест на посещението на дядо Николай в двора на местния храм бяха издигнати два пилона със знамена на България и Светия синод.

100 човека максимум се очаква да напълнят местния храм "Св.Димитър" тази вечер, казаха още организаторите. Пак днес стана ясно, че анонимен дарител е пожелал да остави в църквата уникален гоблен, показващ тайната вечеря. Гобленът вече е поставен над иконостаса в храма.

Дарението за храма - гоблен с "Тайната вечеря"

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
30 сеп 2020
Последни новини