Навалица пред частицата от кръста Господен

Поне 500 души се поклониха пред частицата от Божия кръст и днес

Интересът към частицата от Божия кръст, която донесе преди седмица в Димитровград пловдивският митрополит Николай не спада и в последния ден от гостуването. Пред църквата "Св.Димитър" и днес се изви опашка от желаещи да се докоснат до реликвата. Поне 500 души минаха през храма до 16.00 часа, разказаха и охранителите, които стриктно следяха за реда и спокойствието. Хората търпеливо чакаха от южния край и бяха допускани в храма след като богомолците излезнат през западния вход. Миряните обтриваха с парченце памук частицата от Божия кръст, молеха се и я целуваха. После отнасяха у дома памука за здраве и благоденствие на семействата.

Работещата от години в храма баба Минка, смята че за седмица до частицата са се докоснали няколко хиляди души, всеки с проблемите и болежките си. "Народът започна повече да вярват и да се моли напоследък", отбеляза баба Минка. И допълва, че докато святата частица е била тук, всичко е минало спокойно и без инциденти. Според нея е много добре, че святата реликва слезна при хората, защото не всеки може да се качи до Кръстова гора.

Баба Минка казва, че хората са започнали да вярват повече напоследък

Утре частицата от Божия кръст ще отпътува от Димитровград. Преди това от общината са подготвили и специален ритуал по изпращането. В 11.00 часа в храм "Св. Димитър" ще има среща с проф. Славчо Вълчанов, който ще говори за православните ценности в съвремеността. След това ще бъде отслужен молебен за здравето и успеха на работещите в православните храмове, училища, читалища и културни институции в общината, повода е деня на народните будители - 1 ноември.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини