Четвъртокласници шашват със знания за будителите

Четвъртокласниците от СОУ"В.Левски" имаха открит урок в бибилиотеката, посветен на будителите

Отлични познания за живота и делото на българските будители показаха четвъртите класове в димитровградското СОУ"В.Левски". Днес по обяд в читалнята на библиотеката те проведоха открит урок на отминалия вече ден на народните будители.

Пайсии Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Неофит Рилски бяха част от имената в българската книжовнина, за които децата разказаха надълго и нашироко. Идеята на техните преподаватели бе те да научат нещо ново за делото на българските просветители преди векове. И разбира се да си припомнят наученото в часовете.

Оказа се, че четвъртокласниците знаят точно първият български учител и кога е създадено първото българско училище. Въпросът за автора на рибения буквар - Петър Берон  никак затрудни учениците, които с подробности описаха какво е включвало изданието, в годината когато е създадено.

Стихотворение за будителите рецитира Николинка Колева от 4 "а" клас, а децата я апродираха бурно. И в бъдеще ще организираме подобни инициативи, казаха преподавателите от СОУ "Васил Левски".

Николинка Колева рецитиха стих за будителите

Докато течеше открития урок в библиотеката, неколцина пенсионери четяха вестници, без да се притесняват от случващото се около тях. Само един възрастен мъж се сети да похвали учителите за хубавата идея да доведат децата сред книгите и да почетат, макар и на патерица Деня на народните будители.

Децата разгледаха и пристигналото вчера дарение от културния министър Вежди Рашидов.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини