Баба Минка: Без молитва коледния пост е като диета

Да възстанови хармонията в човешката душа и да накара хората да се замислят за греховете си през последната година. Това е смисъла на коледните пости, според баба Минка от димитровградския храм "Св.Димитър". Периодът на поста, който започва днес и продължава до 25 декември се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата (Великденския пост), и се спазва от всички православни християни.

Тези който спазват поста може да употребяват олио и вино без сряда и петък. Не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на безгръбначните - охлюви, миди, октоподи и др., които се считат за постни храни, пише в църковните канони.
На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и червено вино.

Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Според църквата обаче "пост телесен без пост духовен" не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Иначе няма смисъл да казваме, че постим, като изпитваме завист в душата, казва още баба Минка. Тя разказва, че едни и същи хора постят всяка година и те носят вярата дълбоко в себе си. За младите да не ядеш месо и мляко е диета, допълва още жената от православния храм в Димитровград.



Ако не чувстваш с душата си нуждата да постиш, по-добре не го прави, казва баба Минка

Заради Коледните пости от днес до Въведение Богородично - 21 ноември и от Игнажден - 20 декември до Йордановден църквата не разрешава венчавките в храма. Този вид отричане от материалното и обръщане към духовното е най-силно застъпено в православната религия. Интересно в случая е, че католическата църква признава Коледните пости, но месо не се яде само в петък. Протестантите пък отричат напълно поста.

Вярата е тази която най-вече определя дали да постите, казва още църквата

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини