КНСБ: Шестте заплати замениха реалните съкращения

Ангел Димитров

Договаряне с работодателя вместо съкращения предпочитат освободените по време на криза работници от димитровградските предприятия. Това са наблюденията на местната структура на КНСБ, обобщи пред Dimitrovgrad.bgvesti лидерът й Ангел Димитров. "Хората в Димитровград, а и в България като цяло не знаят правата си", коментира синдикалният лидер и допълва, че освободените от работа идват за справка в синдиката едва след като са подписали документите. По данни на КНСБ последното масово съкращение на работна ръка е било преди повече от година в "Неохим".

"На среща със собственика на дадено предприятие, предложението за шест работни заплати накуп винаги е по-примамливо, отколкото да идеш на борсата", смята още Ангел Димитров. Затова според него реални съкращения няма, постига се договорка с работодателя по член 331 от КТ.

След Нова година работещите в два изолационни сектора в инфекциозно отделение на МБАЛ "Св.Екатерина" ще бъдат освободени, каза още синдикалистът. Официално това става заради невъзможност от здравното заведение да бъдат изпълнени медицинските критерии и стандарти. 

Една справка със специалисти в синдикатите обаче, може да помогне много и хората да разберат какви права имат по Кодекса на труда, смятат още в КНСБ. Такива консултации в Димитровград търсят по-възрастните хора пред пенсия. "Младите са невежи и мислят, че времето за пенсия е далече" твърди още Ангел Димитров.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

След нова година предстоят съкращения и в инфекциозно отделение на МБАЛ "Св.Екатерина"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини