Грънчар : Занаятите умират!

Грънците на бай Петко днес бяха на промоция

На специални цени продаваше стомните си днес на Неделен пазар  дългогодишният грънчар Петко Динев от село Малък Извор. На 12 декември се тачи закрилникът на занаятчиите св.Спиридон.

Според бай Петко, обаче занаятите у нас умират. "Няма майстори, никой не иска да се занимава с глина и пещи", казва грънчарят. Той е подхванал майсторлъка от малък, по грънците го запалил дядо му. И така вече 30 години все глината му е в ръцете. Намира суровината в района на Малък извор и казва, че там е хубава.

"Вече съм стар, на 82 години съм, а няма на кой да предам занаята", жалва се мъжът. Има внучка и зет, но те имали друг бизнес. Иначе не е трудно, трябва хубава глина и електрическа пещ, разказва майстора. С това и много любов стават хубави стомни, котли, сачове и кандила.

Майсторът е решил след като продаде изработената керамика да се оттегли на село. "Стар съм, допълва бай Петко, не ми се занимава". Затова прави намаление на стоката. Стомните са по 5 лв., толкова са и сачовете, а едно кандилото търговецът продава за 2 лв.

Т.Милева

Клиенти пред сергията на бай Петко винаги има

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини