Брюксел ни наказва заради серния диоксид и праха над Димитровград

Зам.министър Манева даде старт на работната среща, като подчерта, че Димитровград е място известно с екологичните си проблеми. Кметът Димитров увери, че администрацията се бори за решаване на тези проблеми

В две наказателни процедури, заведени в Брюксел срещу България фигурира името на Димитровград. Това заяви на работна среща в зала "Гросето" днес зам.министърът на околната среда Евдокия Манева. Тя уточни, че тези поцедури касаят завишените замервания на серен диоксид и активни прахови частици във въздуха над Димитровград в последните години. Работната среща разискваше проблемите със замърсяването на въздуха над града и това как големите индустриални предприятия като Неохим, Вулкан -цимент и ТЕЦ-3 се справят с проблема.

Собствена програма за подобряване на екологичната обстановка с пет важни стъпки е разработил химическия завод "Неохим" стана ясно от презентацията на представителя Цона Христозова. Част от тези стъпки вече са реализирани като монтиране на пещи и филтри  за улавяне на частици. В резултат на редуциране на част от производствата през последните години и внедряване на екологични мерки върздуха над Димитровград е станал по-чист, увериха от Неохим. И специалистите от ТЕЦ-3 отчетоха намаляне на замърсяванията от серен диоксид над Димитровград, като през 2010 година не са прескачани пределно допустимите концентрации. Част от причините са в ограничаване на експлоатационните часове на работа на централата, обхващато периода 2008 -2015 година.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини