24 от димитровградското ПМГ отиват в Бeлгия

Преподавателите в ПМГ Живка Ненова и Тодор Тодоров

24 ученици от ПМГ „Иван Вазов” в Димитровград ще участват в симулация на работата на Европейския парламент в Страсбург на 11 март тази година. Заминаването на вазовци стана възможно след спечелен от училището проект по програма „Еврошкола”, коментира преподавателят по география Живка Ненова.

Предварително подбрани ученици от 10,11 и 12 клас ще участват в заседания на комисиите и пленарни заседания, ще разискват и гласуват резолюции по важни за ЕС въпроси, заедно с 500-те свои връстници от 21 държави-членки на Съюза. Те разполагат и със задължителната в този случай препоръка от член на Европейския парламент. На димитровградското ПМГ такава е дала евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова.

Кои ученици да заминат за Белгия в гимназията са определелили след устна беседа по английски език и френски език, тест върху познанията за европейските институции и отчитане на индивидуалния принос на ученика в живота на ПМГ"Ив.Вазов".

Децата ще дебатират актуални теми в развитието на ЕС, за мястото на Европа в света, проблемите за правосъдието и правата на човека, за околната среда, за свободата на информацията и достъпа до нея и др., допълни преподавателят по гражданско образование в ПМГ Тодор Тодоров.

Целта на визитата в столицата на Европа е да се подкрепи европейското гражданско образование и с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите-членки да се допринесе за развитието на европейското съзнание, обобщи преподавателката Живка Ненова.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини