Желю Желев: Паметникът на Съветската армия да дойде в Димитровград

Първият български президнт дойде в Димитровград със съпругата си Мария

“Поддържам идеята паметника на Съветската армия да бъде разглобен и донесен в Димитровград и смятам, че това е подходящото място за алея на монументалното изкуство”. Това заяви в на среща в Димитровград първият демократично избран български президент Желю Желев.Той напомни, че като президент е бил против разрушаването на музея на Георги Димитров. Според философът, паметниците не бива да се унищожават при всяка смяна на властта, защото така се лишаваме от история.

Президентът Желев гостува в Градската библиотека в навечерието на 3 март, за да говори за изстраданата българска свобода, но след експозето си засегна и много други теми, провокирани от присъстващите. Сред тях бе и въпросът за това трябва ли да има промяна в Конституцията и в пълномощията на държавния глава. Според Желев една полу президенско управление би бил удачен вариант за България. “Ако имаше такава форма на власт у нас още навремето, българина почти нямаше да усети прехода на гърба си.

Желев говори за изсраданата българска свобода като се върна в миналото и напомни за Левски и Бенковски

Китай е голямата опасност днес, смята още първият български президент, заради това че е втората световна икономика и че все още е под комунистическа диктатура. Желев е на мнение, че не са Украйна, но и останалите страни от бившия съветски блок трябва да бъдат приети в Европейския съюз, което ще подсили организацията.

Много димитровградчани дойдоха в читалнята на Градска библиотека, за да се срещнат с Желю Желев. Сред тях бе и зам.кметът Хр.Колев

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини