Социално предприятие върти търговия с мед и пчели

Нейко Иванов от старозагорското сдружение "Самаряни" разказа как се е родила идеята за този вид социално предприемачество - производство на мед и пчелни продукти

Социално предприятие в Стара Загора произвежда мед и търгува с кошери и пчели. Проектът се реализира по програма ФАР и е насочен към заетостта на младите хора. Това бе една от споделените практики във втория ден на конференцията за социалното предприемачество, на която Димитровград е домакин от вчера.

"Целта на днешната среща е да разменим идеи за социалното предприемачество и да почерпим опит едни от други", коментираха домакините от димитровградското Социално предприятие. Гостите от различни неправителствени организации в Русе, Ямбол, Чепеларе и Хасково с интерес изслушаха презентацията на Нейко Иванов от сдружение "Самаряни" в Ст.Загора. Той разказа, че Социалното предприятие към сдружението работи от 2003 година. Първоначално и то се е занимавало с проекти, насочени към децата в риск и тези, които просят на улицата. Впоследствие от организацията решили да се насочат към някакъв вид търговска дейност, с която ще реализират печалба.

"Съобразяваме се с българската реалност", коментира Нейко Иванов. Според него, социалното предприемачество е хубава идея, но у нас бизнеса почти не дава пари за такива проекти, а средствата от Европа свършват след определен период на финансиране. Затова сдружението от Ст.Загора започнало успешна търговия с пчели, кошери и мед, като до преди две години дори излизало и на печалба. Нейков посъветва присъстващите да се ориентират към някоя пазарна ниша, за да има успех социалното предприемачество.

Конференцията в Димитровград завърши с посещение на Социалното предприятие към СУПЦ, където допреди няколко седмици бяха обучени в шивачество и ремонт на битова техника 22-ма души от уязвими социални групи.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини