Половината стари блокове в Димитровград без гръмоотвод

Блокът на ул. Кирил и Методии, където е попаднала гръмотевицата

Гръмотевица унищожи телевизор в блок на димитровградската улица "Кирил и Методии" снощи. Бурята, разразила се около 19 часа смутила спокойствието на обитателите на третия етаж в блок 4. Оказало се, че мълнията успяла да "влезне" през комина и да "попадне" на скъпия уред. Според шефът на димитровградската служба Иван Пачов, такива инциденти често се случват когато блоковете не разполагат с гръмоотводи. В противен случай те успешно "улавят" електричеството от небето и го заземяват.

Гръмоотвод липсва и в тухлената кооперация на димитровградската улица "Кирил и Методии", потвърди началникът на пожарната в Димитровград. Днес в блока имаше само едно семейство пенсионери, а пострадалата от мълнията фамилия бе на работа. Възрастните хора си спомнят, че блока е строен преди повече от 50 години, но никога никой не се е сещал за това има ли монтирана на покрива мрежа, която да улавя гръмотевиците при буря. Половината от изградените в края на 50-те години кооперации нямат гръмоотводи, убедени са хората от блок 4. С такива защитни системи разполагат всички панелни блокове, строени през 70-те.

Мълнията влезнала през комина на блока

Обитателите на димитровградската кооперация се радват, че всичко се е разминало без сериозни щети, но и не се страхуват от нови гръмотевични бури. Иначе всеки дом. съвет в днешно време може да си наеме специалисти, които да монтират гръмоотвод за по-голяма сигурност.

В началото на тази година в Държавен вестник е обнародвана е нова наредба за мълниезащита на сградите в България, издадена от министерството на регионалното развитие и благоустройството. В нея са подобрени изискванията за защита на сгради, външни съоръжения и открити пространства и са съобразени с европейските норми, коментираха специалисти.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини