Димитровград няма да връща парите от японското дарение

Общинският съвет в Димитровград реши да не връща парите, дадени като безвъзмездната помощ от Японското правителство  за ремонт на ОДЗ "Д-р Теньо Стойлов" в Меричлери. Докладната бе внесена на сесия днес от съветникът от ГЕРБ Антон Вълков.  В нея той настоява 35-те хиляди евро за ремонт на кухненския блок да бъдат дарени на народа на Япония заради катастрофалното земетресение там. Темата предизвика дебати в зала "Гросето", както междувпрочем и почти всяка една точка от дневният ред днес.

Петър Томов от "Да" за Димитровград" опонира на вносителя и предложи вместо парите да бъдат връщани, да се инициира благотворителна акция за народа на Япония.

Според бившият кмет на Димитровград Димитър Хаджииванов е по-уместно близо 70 000 лв. помощ за пострадалото население да бъдат гласувани от бюджета.

Кметът Стефан Димитров коментира, че въпреки проблемите, Японското правителство продължава възможността за финансиране на подобни малки проекти и тази година и общините които желаят могат да кандидатстват. Градоначалникът сподели, че тукашната администрация има намерение да търси финансиране от Япония по проект за външен асансьор на НОИ - Димитровград, както и за отоплителна инсталация на училището в село Крепост.

В крайна сметка предложението на съветника Антон Вълков бе отхвърлено с 15 гласа "против", 8 съветници се въздържаха, а едва 4 подкрепиха идеята.

Dimitrovgrad.bgvesti.net 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини