Димитровград се хвали със соцархитектура в Италия

Директорът на дирекция Хуманитарни и социални дейности Милена Тодева

Община Димитровград е получила покана за участие в проект АТРИУМ - архитектурата на тоталитарните режими на XX век". За да представи града пред инициаторите на разработката, за италианският град Форли днес отпътува директорът на хуманитарната и социална дирекция Милена Тодева. 

Там тя трябва да убеди водещата организация, че Димитровград е подходящ за този проект, като признат паметник на културата и разполагащ с архитектура, изцяло свързана с тоталитарните режими на миналия век.

Освен подходяща община, от българска страна в проекта участва и  Националният институт за недвижимо културно наследство. Форумът в Италия ще продължи до 6 май , в него са поканени 11 държави по линия на програма "Югоизточна Европа".

Участие на представители на тукашната община в периодични транснационални срещи, разработване на транснационално ръководство за добро управление и транснационален наръчник са част от дейностите по проекта, ако Димитровград получи одобрение да се включи в него.

Припомняме, че част от най-старите стради в Димитровград и парк Марица бяха декларирани като недвижима урбанистична културна ценност с национално значение в края на миналата година. Министърът на културата Вежди Рашидов обяви за културна ценност 11 блока по бул."България" и бул."Д.Благоев", сградите на театъра, хотел"Москва", бившата банка "Хеброс", площада пред бившето кино "Медея", заедно с блоковете около него и общежитието на "Неохим". В списъка влиза и цялата територия на парк Марица.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини