Авторът на пловдивския химн чете стихове в Димитровград

Поетът Петър Анастасов е автор на текста на много популярни български песни

Авторът на едни от най-хубавите текстове на българските естрадни песни, поетът Петър Анастасов гостува снощи в Димитровград. В читалнята на Градска библиотека имаше рецитал по свои стихове, посветени на най-любимите му хора.

Анастасов е носител на националната литературна награда "Пеньо Пенев", за която каза, че това е най-голямата награда за поезия в България. Според него, творчеството на Пеньо Пенев може да се мери само с това на Вапцаров. Дебютът си като лирик Анастасов прави пред 1967 година с издаването на стихосбирката "Зимна нежност", припомни по време на представянето в Димитровград директорът на тукашната библиотека Илко Чамов. Друга любопитна подробност е, че той е автор и на химна на Пловдив.

След лириката на Петър Анастасов, димитровградчани чуха последните песни на поетесата-бард Светла Георгиева Освен като музикант с китара и поет, тя е известна и като много добър график. Има над 20 самостоятелни излу нас и в чужбина. Пред местната публика Светл сподели, че не харесва клишето, според което живеем в бездуховно време. "Всеки от нас решава с какво да нахрани душата си", допълни авторката на музика, текстове и картини.  

Художникът, поет и музикант Светла Георгиева

Снощната поява бе последната от тазгодишните поетични празници в Димитровград, през май догодина предстои връчване на Национална и международна литературна награда на името на "Пеньо Пенев".

Публиката

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини