Димитровград влиза в европейски туристически маршрут

Димитровград става част от Европейски туристически маршрут, който ще обикаля 11 държави, свързани с ерата на тоталитализма

Заради специфичните си архитектурни елементи, свързани с ерата на социализма Димитровград става част от Европейски туристически маршрут, който ще обхваща общо 11 държави. Това обяви днес директорът на Хуманитарната диреция Милена Тодева. Преди няколко дни тя се завърна от участие в проект "АТРИУМ - архитектурата на тоталитарните режими на XX век" в италианския град Форли. Там Тодева трябваше да убеди водещата организация, че Димитровград е подходящ за този проект, като признат паметник на културата и разполагащ с архитектура, изцяло свързана с тоталитарните режими на миналия век.

"Града ни наистина се вписва много добре в проекта, което стана и причина да бъдем избрани да участваме в туристическия маршрут, каза Милена Тодева". Все още договор с водещата организация от Италия не е подписан, предстои Общинския съвет да се произнесе дали града ни ще участва в проекта, поясни шефката на хуманитарната дирекция. Едва тогава проектът ще се представи пред Съвета на Европа, който има последната дума. 

Директорът на Хуманитарната дирекция Милена Тодева

105 000 евро е бюджета на Димитровград в разработката, като 15% ще бъде съфинансирането от българска страна. Всяка от 11-те държави в туристическия маршрут трябва да набележи шест обекта, които ще бъдат картотекирани и описани подробно. Засега е ясно, че два от тях ще бъдат централните архитектурни ансамбли по бул."България" и пред кино "Химик". По проекта бъдат издадени брошури, събрани материали за Димитровград, спомени на основатели на града и филми.

Припомняме, че част от най-старите стради в Димитровград и парк Марица бяха декларирани като недвижима урбанистична културна ценност с национално значение в края на миналата година. Министърът на културата Вежди Рашидов обяви за културна ценност 11 блока по бул."България" и бул."Д.Благоев", сградите на театъра, хотел"Москва", бившата банка "Хеброс", площада пред бившето кино "Медея", заедно с блоковете около него и общежитието на "Неохим". В списъка влиза и цялата територия на парк Марица.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини