Жътвата в димитровградско почна, молят се да няма дъжд

Арендаторът Георги Димов лична стомна с вода пред комбайна за берекет

Прибирането на реколтата от ечемик започна днес в община Димитровград. Първи началото сложи арендаторът в село Крум Георги Димов. С над 2 000 декара пшеница и ечемик е засял земеделецът наетите земи, очакванията са за добри средни добиви и реколта. Димитровградското село няма кооперация, земите са дадени под аренда на частници.

"Миналата година изкарахме между 350 и 400 кг. от декар зърнени култури, приблизително толкова очакваме и тази година", коментира пред Dimitrovgrad.bgvesti.net Георги Димов. Според него всичко зависи от времето, то да остане тихо и слънчево. Арендаторът смята, че сухият месец май не е повлиял добре на реколтата. Тогава зреещото зърно е имало нужда от вода. Сега в Крум се надяват да няма много дъжд до края на юни, за да се прибере зърното на ечемика.

За да е всичко според традицията символично начало на жътвата в Крум бе дадено с ритуала "зажънване". Жените от фолклорната група при читалище "Просвета" пресъздадоха началото на жътвата преди десетилетия, когато млади и стари жени се събират на нивата и жънат със сърпове. За берекет и успех се раздава пита, пеят се песни и наричания, а стопанинът дарява жътварите с пара. След това арендаторът лична пред комбайна стомна с вода и пожела хубава година и много хляб в домовете.

Жените и мъжете от читалището в Крум зажънаха със сърпове
Пита разчупиха в Крум за берекет и добра реколта

95 700 декара са площите с пшеница, засети тази година в община Димитровград, тези с ечемик са близо 20 000 декара, каза от общинската служба "Земеделие".Тази седмица жътвената кампания ще започнат и в село Странско, където в събота ще се открие Традиционният жътварски събор.

Без песни не почна и жътвата...

Арендаторът Георги Димов очаква близо 400 кг от декар зърнена реколта
Малко след 11.00 започнаха да прибират реколтата и с комбайн

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини