Умуват как да ограмотят ромите за безопасния секс

Как да се информират младите роми от димитровградско за последствията от ранно забременяване и начините за предпазване от нежелана бременност, родителството коментираха на среща-дебат снощи представители на Центърът за обществена подкрепа, политически партии, социално подпомагане, ученическия парламент и неправителствени организации. Мероприятието бе под надслов "Лесно ли е да си млад родител днес" и бе инициирано от Центъра за обществена подкрепа. Че малцинствените групи имат най-голяма нужда от повече информираност по темата се обединиха участниците в срещата.

"Подобна инициатива липсва в нашата община и е добре да се намурат начини за разяснителна кампания по полово предаваните болести", сподели на срещата кметът на общината Стефан Димитров. Според шефката на социално подпомагане Жанета Желева малолетните родилки от ромски произход не могат да бъдат атакувани от закона, защото това е част от тяхния етнос. В хода на дебата председателят на ОбС Катя Чалъкова предложи да се оформи целева група, към която да бъдат насочена информационната кампания.

От три места младите хора се ограмотяват за проблемите, съвразни със секса и полово предаваните болести, стана ясно на срещата. Това са родителите, училище и социалната мрежа. Ролята на семейството днес е занижена, младите търсят начини да се информират най-вече в Интернет, коментираха още присъстващите. Представители на БСП, СДС, ДСБ, ЕНП, ПП "Лидер" се включиха в дебата за младите семйства в Димитровград.

Кметът Стефан Димитров също се включи в дебата

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини