Привличаме туристи с парк "Пеньо Пенев" и архитектурата на центъра

С характерната за Димитровград архитектура ще бъдат привличани туристите по маршрута на тоталитарните режими

Емблематичният за Димитровград парк "Пеньо Пенев" и централна градска част са двата обекта, с които града ни ще участва в проекта "Архитектурата на тоталитарните режими на 20 век", каза директорът на хуманитарната дирекция в общината Милена Тодева. В разработката Димитровград си партнира с още 11 европейски държави, всяка от тях трябва да подбере шест обекта, с които да привлича туристи в международния културен маршрут. Останалите четири обекта ще бъдат в София.

На среща в Националния институт за недвижимо културно наследство е решено дестинацията да тръгва от централния булевард "България" и парк "Марица", да премине покрай сградите по бул."Д.Благоев", да продължи с архитектурата на бул."Трети март", бившето кино "Химик" и да приключи в парк "Пеньо Пенев".

"Спряхме се на парка, защото той е атрактивен и интересен със своята настилка и каменните блокове с надписи по стихове на П.Пенев", коментира още Тодева. Според нея, мястото съчетава материалното и нематериалното и ще бъде привлекателено за гостите, посетили града.

Парк "Пеньо Пенев" ще посетят още туристите в международния маршрут

Следващата стъпка по проекта, в който водеща организация е италианската община Форли, ще бъде подписване на споразумение с останалите партьори. Веднага след него предстои описване на сградите, които са част от маршрута в Димитровград, заснемането на каталози с обектите от всички държави и два форума по проекта.

За да помогнат в картотекирането на социалистическите забележителности, в Димитровград в началото на юли ще пристигнат 12 студенти от Университета по архитектура и трима преподаватели, съобщи още Тодева.

Dimitrovgad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини