Ожънаха ечемика в димитровградско, добивите-горе-долу

Реколтата от ечемик в димитровградско вече е прибрана

Реколтата от ечемик в димитровградско е почти на 100% прибрана, казаха от Общинската земеделска служба. През есентта от него бяха засяти малко над 20 000 декара в общината. Средният добив в повечето от населените места се движи между 350 и 480 кг от декар.

Рекордьори и тази година са земеделците в село Странско, които са с добиви от 480 кг от декар. Според председателят на Кооперацията за земеделски услуги "Доверие" Петко Николов, резултатите не са лоши, като се има предвид, че и ечемика и пшеницата узряха по-рано това лято.

"Горе -долу сме доволни, сега ще видим каква цена ще предложат на пазара", коментира Николов пред Dimitrovgrad.bgvesti.net. По около 300 лв. за тон дават борсите на производителите тази година, в цената не е влючено ДДС-то. В Странско очакват цената да се вдигне още, за да покрие вложените от зърнопроизводителите разходи.

Между 350 и 480 кг. варира добивът от декар ечемик в димитровградско

Сега в димитровградското село прибират пшеницата, в хамбарите вече е зърното на близо 450 декара, каза Николов. Общо 97 700 декара са площите с пшеница в общината, припомниха от земеделската служба. Към момента са ожънати 20% от тях.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини